Спорът за трасето на АМ "Струма". Кога ще има решение?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инж. Светослав Глосов - член на УС на АПИ: Докладът за оценка за въздействие върху околната среда третира 5 варианта за преминаване през Кресненското дефиле. Два от тях са през самото Кресненското дефиле, за което автоматично получават най-ниска оценка. Третият вариант това е дългият тунел, който върви успоредно на реката, на дефилето. Това е най-скъпият вариант, но и най-малко екологичен, според нас и редица учени и специалистите... Четвъртият вариант качва двете платна на магистралата източно на платото, което също е много скъп вариант - около 1,8 млрд., а попада и в зона "Натура"
и изграждането му ще продължи много дълго. При петия вариант платното от Гърция към София се качва на платото, а пък от София към Гърция е през Кресненското дефиле.

Жителите на Кресна настояват досегашният главен път E79 да остане като алтернативен на новата АМ "Струма". Те твърдят, че сред тях има напрежение, защото институциите не са им обяснили какво точно се предвижда за изграждането на трасето през Кресненското дефиле и града.

Какво мислят и искат жителите от Кресна провериха репортерът Елена Чимева и операторът Феодор Сургов.

Според 15 неправителствени организации и Асоциацията на пострадалите при катастрофи Кресненското дефиле е най-кървавият път в България. По два паметника на загинали се издигат на всеки един километър от пътя. Експертите по пътна безопасност настояват автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле да бъде изградена възможно най-скоро.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: От гледна точка на ПТП-тата, за съжаление за 5 години - 25 загинали, 120 ранени. Статистиката показва, че на магистрала загиват най-малко хора. Ние искаме това, да се направи магистрала, за да може тези паметници да ги няма, тези ранени хора и техните семейства да не страдат повече. В мирно време, без да воюваме, без да сме обявили война на никой в България по нашите пътища загиват повече хора, отколкото дават американските войски в Ирак и в Афганистан. Това е факт. И всъщност тези 1,5 млрд., които ние губим като общество всяка година, искаме да ги намалим и да ги спестим.

Явор Иванов, пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле: Пътят от Кресненското дефиле като цяло е много тежък и наистина е натоварен. Аз претърпях доста тежко ПТП преди 6 години. Бях с мотоциклет. Мой колега ме засече, съответно ме преби, реализира ПТП. Два автомобила от насрещното движение ме блъснаха, като единият мина през мен. Реално, ако се изгради една нова магистрала, трасето няма да бъде по-малко безопасно, но значително по-малко натоварено, с което се създава предпоставка за по-малко катастрофи, оттам пострадали, съответно жертви.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад