РЕКЛАМА


Сеул. Поглед отвисоко, който говори много. За пространството и възможностите за зелено развитие. През 2008-ма, докато много страни по света се борят с шока от финансовата криза, Южна Корея решава да не отстъпва, а напротив - да направи крачка напред. Страната инвестира в нов модел и насочва два процента от брутния си вътрешен продукт за развитие на зелена икономика. Успешните практики от този опит започват да се разпространяват от една силна неправителствена организация.

 

Институтът за глобално зелено развитие. Световна организация, базирана тук, в Сеул. Организация, която търси регионални и локални решения на глобални съвременни проблеми.

 

Преди две години институтът се превръща в международна организация, а отскоро неин председател е Иво де Боер. Холандецът, който трайно свърза името си с Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. И който продължава да търси връзка между решенията за модели на устойчиво развитие и практическото им приложение. Питам го дали може да опише накратко един общ модел на зелено развитие.

 

Иво де Боер, председател на GGGI: Не, не мога да го опиша. Защото не смятам, че има само един модел за зелено развитие. Обстоятелствата в различните страни са различни. Държавите разполагат и с различни ресурси. Нашата работа до голяма степен се състои в това да помагаме на страните да се справят с уязвимостта си и да развият потенциала си и  устойчиви стратегии за растеж. 

 

Щом веднъж рисковете и възможностите бъдат преценени, тогава се прибягва до въвеждането на доказани успешни практики от международния опит.

 

Иво де Боер, председател на GGGI: Например ако за България е важно развитието на енергийната ефективност, то ние прибягваме до силните примери за енергийна ефективност по света. Онези, които са подходящи за България, започват да се прилагат, така че да се получат устойчиви практики и развитие на съответните политики.

 

Липсата на ресурси в Корея обуславя друг път на устойчиво развитие, който минава неизменно през технологиите. В Обединените арабски емирства устойчивите стратегии търсят лек за зависимостта на икономиката от изкопаемите горива. В Индонезия институтът работи по програма за опазване на горите и развитие на възобновяемата енергия. Добрите примери, обаче, са само част от вярната обща картина, която човечеството трябва да нарисува. Тук идва и посланието на Иво де Боер, което очертава и бъдещата работа на института, базиран в Сеул:

 

Иво де Боер, председател на GGGI: Моето основно послание е, че можете да направите икономиката си по-зелена и по-устойчива и същевременно - да имате икономически растеж. В момента мисля, че има милиард и 600 милиона души на тази планета, които живеят с по-малко от долар на ден. Не мисля, че тези хора трябва да останат бедни, за да спасим планетата. Трябва да се намери начин за подобряване на живота на тези хора без да увеличаваме и без това силния натиск върху околната среда.

 

Автор: Милен Атанасов

Зелена светлина - 12 юни 2014: Зелената икономика на Южна Корея
"Зелена светлина" - 12.06.2014

РЕКЛАМА