РЕКЛАМА


Кратко пътешествие през 2013-та със “Зелена светлина” или доказателство, че светът може да бъде по-добро място за живеене.

Светът със сигурност може да бъде по-добро място за живеене. Стига хората да имат очи, за да видят възможностите и желание, за да ги осъществят. През 2013-та “Зелена светлина” потърси подобни гледки и решения. Екипът ни се помъчи да надникне навсякъде.

В устата на лъвовете в Африка… и в човката на пеликана Филип от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Броихме птиците по долното течение на Дунав с експерти на Световния фонд за дивата природа. Стъпихме и на остров Белене, където животът в блатата се завръща – див и свободен. Видяхме и как зимуват пернатите в Бургаското езеро Вая.

Убедихме се, че пълната енергийна независимост, добита от вятър, слънце, вода и земя, е възможна при пълен комфорт на две хиляди метра надморска височина, във френските Алпи. Изкачихме се на покрива на първия блок в София с инсталирана фотоволтаична централа… И се порадвахме на дизайна на най-нестандартната вятърна турбина.

Потърсихме формулата за оптимален отдих в хотел в клоните на дърветата – в Полша… Край етрополското село Ямна разбрахме как един воденичен камък, водата, местните материали и трудът на двама души с красиви мечти могат да превърнат малка планинска поляна в райско кътче.

Проследихме успешното навлизане на велосипеда като обществен транспорт в Бургас. И видяхме как пчелите съжителстват идеално с градската среда в центъра на София.

Успяхме да се издигнем елегантно, чисто и безшумно над нещата. Тоест – преодоляхме гравитацията и задръстванията с летящ велосипед в Чехия… и с електрически хеликоптер в Германия.

 

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

“Зелена светлина” през 2013 г.
"Зелена светлина" - 31.12.2013

РЕКЛАМА