РЕКЛАМА


Един италианец се е посветил на особена мисия. Алекс Белини ще живее в продължение на една година върху айсберг до пълното стопяване на плаващия леден къс. Рубриката ни "Зелена светлина - на фокус" представя видео откровението на авантюриста.

"Това са години на рекорди. Между 1999 и 2002-а Гренландия изгуби 36 милиона тона лед повече, отколкото през предишните години. Ако тази тенденция продължи през следващите 100 години, нивото на океаните ще нарасне от тук до тук и ще се вдигне с 30 сантиметра", обясняваАлекс .

"Нарастване от един метър ще унищожи цели нации и континенти, а всички хора, които живеят в близост до морето, ще пострадат много сериозно. 2010 година беше най-топлата за Гренландия, с около три градуса по Целзий по-висока температура от средната за последните 100 години. 50 от летните дни на 2010-та бяха по-горещи от обичайното и по това време се стопи много лед. Ледът има способността да отразява. Когато слънчевите лъчи докоснат леда, той връща светлината към атмосферата. Но колкото повече слънцето огрява леда, толкова повече той губи способността си да отразява. Целостта на леда се нарушава и той започва да се топи. Това не само увеличава нивото на океаните. Прониквайки във водата, слънцето увеличава и температурата й. По-топлата вода предизвиква още повече и по-разрушителни природни явления. Последните години бяха рекордни за Съединените щати, където обширни зони бяха опустошени. Светът ни предупреждава, че равновесието, което го поддържа, непрекъснато е поставяно на изпитания", продължава той.

"Ако ледът от един айсберг можеше да говори, той щеше да разкаже за далечното си минало и за краткото си бъдеще. Аз искам да разкажа как ледът се превръща в айсберг и как айсбергът се превръща във вода. Искам да живея върху айсберг в продължение на 12 месеца и да стана  свидетел на последната фаза от неговия живот - когато той е принуден да се превърне във вода. Ще живея в модул, подобен на лунните модули. Той ще ми осигурява условия за живот. Вътре в него ще има провизии и оборудване, с което ще документирам преживяното от мен", споделя Алекс.

"Стигнах до момент в моя живот, в който усещам нуждата да действам, да направя нещо. Плавал съм из два океана, прекосил съм ледената шир на Аляска, пустинята Сахара. Мечтая да стигна до Северния и до Южния полюс. Надявам се моите дъщери и дъщерите на моите дъщери да могат да направят същото", казва изследователят и добавя: "И така, за мен дойде времето да действам. Върху айсберга като цяло ще живея сам, но за кратки периоди ще бъда заедно с писатели, блогъри, с природозащитници. Надявам се с тях да оформим една глобална тревога във виртуалното пространство и с нея да навлезем в ерата на отговорността, в която всеки от нас ще поеме своята отговорност, за да преобърне сегашната тенденция."

В заключение Алекс Белини заявява: "Пътешествието на един човек върху един айсберг ще бъде и пътешествие на човешкия род върху планетата, която се носи из пространството."

Автор: Милен Атанасов

Зелена светлина на фокус - 2 септември 2014: Живот върху къс лед
"Зелена светлина" - 02.09.2014

РЕКЛАМА