РЕКЛАМА


Един ден Слънцето ще изгрее - толкова ярко, че океаните ще закипят, ще се превърнат в непоносим бульон и ще започнат да се изпаряват. Водата на планетата Земя ще изчезне. Учените твърдят, че със сигурност това ще се случи някога. Въпросът е кога. Досегашните модели предвиждаха, че Земята ще заприлича на Венера едва след 150 милиона години. Сега обаче учени от Френския център по динамична метеорология отложиха катастрофалното изпарение за период след близо един милиард години. Звучи много по-успокоително.

Предсказаната еволюция на земния климат следва данните за увеличаване на слънчевата радиация. Човешката дейност и климатичните изменения, които се дължат на нея, не влизат в сметката. Тогава моделът става много сложен и предизвиква твърде много дискусии. Изведени на космическо ниво, изследванията са много по-"изчистени" и представят модел за едва забележимо загряване за периоди от стотици милиони години.

Някога неизбежното ще се случи. Но едва ли ще има кой да наблюдава от близо кипенето на океаните. Вече и децата знаят, че покачването на средната температура по света с повече от два градуса ще изкара непредвидимо, но катастрофично климата от сегашните релси. Не че и те го удържат, след като всяка следваща година от началото на новия век е по-топла от предишната. Това децата също го научиха наизуст. Затова ви моля - много ви моля: КАЖЕТЕ НЕЩО НОВО ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ.

Така е озаглавена една емблематична статия, която има съвсем основателни претенции да накара хората да се замислят върху онова, което се случва около тях. Публикувана е в сайта на организацията "Akasha innovation". Неслучайно. Основната мисъл, вдъхновила интернет-изданието принадлежи на Алберт Айнщайн и гласи:

"Не можете да решите един проблем, ако мислите по начина, който го е предизвикал. Трябва да се научите да гледате на света по нов начин."

В статията си лондончанинът Майк Едуардс прави именно това.  Вместо да търси отговори на стандартните въпроси за климатичните промени, той формулира нови въпроси. Дългогодишният му опит като преподавател и съветник по въпросите на околната среда са го тласнали към желанието да не губи време, а да търси ефективен краен резултат.

В търсене на най-точния път към промяна на мисленето и възприемането на климатичните промени, Майк достига до конкретни въпроси. Като тези: Дали благоденствието е добър индикатор за способността на даден човек да се справя с климатичните промени?

Възможно ли е стратегиите за намаляване на бедността всъщност да излагат в по-голяма степен  хората на влиянието на климатичните промени? Защо група от не специалисти, заинтересувани повече да стимулират икономическия растеж, отколкото да решават кризите, свързани с околната среда; защо такива хора формулират дискусията за климатичните промени? Какви са политическите и икономическите причини,

поради които климатичните промени привличат много повече внимание, отколкото останалите опасности, свързани с околната среда? Защо най-запалените "активисти" настояват за международно споразумение за справяне с климатичните промени, след като историята показва, че подобни споразумения често се оказват не работещи? Защо бюрократите решават нашето бъдеще? Притежава ли гражданското общество достатъчно сили,  за да търси само решения на проблемите с климатичните промени? Друг интересен и будещ размисли въпрос е:  Какви са истинските причини зад така наречената корпоративна отговорност, свързана с климатичните промени?

Авторът на изпълнената с въпросителни статия смята, че отговорите на тези въпроси ще създадат нов начин на говорене по темата"климатични промени".

Според него една от причините човечеството да не предприема конкретни стъпки за истинска промяна в поведението си е отегчението. Отегчение от очакваните въпроси и отговори, от едни и същи формулировки,

от безинтересното говорене. Майк Едуардс е убеден, че всички имаме нужда от нова история - история с различни участници, с различен сюжети най-важното - със завършек, който бележи радикална промяна и смислени решения.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина на фокус - 17 декември 2013: Въпросителните, които внасят искрена и освежаваща промяна в околната среда
"Зелена светлина" - 17.12.2013

РЕКЛАМА