РЕКЛАМА


Ледовете на Антарктида се топят и пропукват. Огромни количества студена вода променят температурата на мощните водни течения. Океаните се надигат и заливат сушата. Градушка с размерите на грейпфрут се изсипва над Токио, ураган с рекордна сила удря Хаваите, страхотна снежна буря се завихря над Ню Делхи, съсипваща серия от торнада опустошава Лос Анджелис.

Климатът се променя рязко и след непоносимата жега идва студена вълна. Полярна. Всичко замръзва по пътя й. Включително и Ню Йорк. Също като на кино. Сигурно го помните. Филмът се нарича "След утрешния ден" и излезе по екраните преди десетилетие. Климатичният сценарий в лентата на Роланд Емерих премина през чудовищна буря до настъпването на ледникова епоха. През всичко това преминаха и героите - онези, които оцеляват при всякакви обстоятелства.

Тези кадри пък ни споходиха наскоро - не от широките екрани, а от новинарските емисии. Кадрите от Съединените щати напомниха натрапчиво за картини от филма "След утрешния ден"... Герои в този климатичен сценарий станаха две трети от жителите на Северна Америка. Температурите в Монтана слязоха до сковаващите минус 50 градуса по Целзий. По същото време на Южния полюс беше къде-къде по-топло. Минус 38. В името на рекорда американците засичаха за колко секунди горещата вода може да премине от течно в твърдо агрегатно състояние.

Хората получиха масово нагледна представа за въздействието на така наречения полярен вихър. Студените арктически маси, нахлули към по-необичайни ширини, заледиха пътищата, пукаха тръбопроводи, затвориха вратите на училища и компании, претовариха електропреносната система.

Отвъд океана, във Великобритания, водата създаваше други проблеми. Тя остана в течно състояние, но дойде в повече на Острова. Британското и френското крайбрежие бяха залети от вълни, които напомняха не за умерени ширини, а за тропически бури. Последвалите наводнения продължават да тормозят обширни райони.

Случва ли се онова, за което разказва сценарият на филма "След утрешния ден"? Е, няма нужда апокалиптичните истории да бъдат възприемани буквално. Което не пречи да обърнем повече внимание на климатичните сценарии на учените така, както в тях се вслушват филмовите продуценти. Защото продукцията безспорно започва да излиза извън екраните и да навлиза, макар и не толкова пресилено в ежедневието ни.

Играли ли сте си някога на каубои и индианци след излизане от кинозалата? Е, сега вече ще си играем на оцеляващи и на климатични бежанци. Вероятно затова сериите за оцеляване при екстремни климатични условия се радват на особено голям интерес напоследък.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина на фокус - 14 януари 2014: Случват ли се климатичните сценарии от филмите?
"Зелена светлина" - 14.01.2014

РЕКЛАМА