РЕКЛАМА


За вълните от епидемии и замърсяването - интервю с откривателя на ХИВ вируса професор Люк Монтание в рубриката "Зелена светлина - на фокус".

Сега, след падането на режима на Кадафи в Либия, какво си спомняте и какво мислите по случая с българските медицински сестри?

Люк Монтание: Мисля, че случаят приключи относително добре. Нещата можеха да станат много по-драматични за медицинските сестри, които бяха освободени точно по времето на Кадафи, точно навреме. Иначе събитията можеха да се развият зле.

Може ли да се каже, че вашето заключение за разпространението на СПИН в болницата в Бенгази предизвика желаното внимание?

Люк Монтание: Да, в крайна сметка то мобилизира научните среди и политиците. Този процес, макар и постепенно, все пак повлия на крайното решение за освобождаването на медицинските сестри. Все още имам много ясен и силен спомен за процеса и залата, в която медицинските сестри и палестинският лекар стояха зад решетките и не можеха да кажат и да направят нищо. Ние бяхме от другата страна, а залата беше пълна с полицаи и хора, настроени срещу сестрите; хора, които смятаха, че те са причинили тази ужасна зараза на децата в болницата в Бенгази.

 В края на краищата науката победи ли?

Люк Монтание: Науката и истината победиха. Ние доказахме, че е невъзможно медицинските сестри да са причинили заразата в болницата.

Наричат СПИН чумата на 20 век. Каква е чумата на 21 век, според вас?

Люк Монтание: Е, сигурно мнозина смятат, че това е ебола. Мен лично ме тревожат все повече тези поредици от епидемии. Разбира се, имало е епидемии през Средновековието и през 19-ти век, но хората смятаха, че вече са се отървали от тях благодарение на хигиената. Но сега живеем в един глобален свят. Хората пътуват със скоростта на самолетите. Вече няма географски бариери за вирусите и бактериите от една страна.

От друга страна вече сме преживели епидемиите от Средновековието и би трябвало да имаме добър имунитет. В същото време, обаче, се наблюдава спад в системата за имунна защита на населението по света. Причината са новите фактори в околната среда, които водят до замърсяване - на химично, на хранително, а и на електромагнитно ниво. Напоследък изследвам именно начина, по който електромагнитните вълни влияят на нашата ДНК и предизвикат окислителен стрес, който променя нашата ДНК и намалява защитните сили на имунната система. Наистина трябва да насочим вниманието си в тази посока.

И аз си задавам въпроса: защо е тази поредица от епидемии? Случайна ли е тя или се подчинява на определена логика? В този смисъл трябва да сме бдителни и да намалим до минимум факторите, които поразяват имунната ни система. Същевременно хората трябва да са по-отговорни. Нужна е с поведението си те да не позволяват лесното предаване на вируси и бактерии. Такъв е и случаят с ебола. Заболяването е много различно от СПИН.

СПИН се предава само по кръвен и полов път. Ебола се предава само с докосване на кожата на носителя на заразата. Болестта е много заразна и лесно се предава от човек на човек. Не можем да се надяваме, че тя ще се ограничи само до определена зона. Преди е имало пикове на заразата, които са се ограничавали до едно село или до няколко души. Сега става въпрос за няколко хиляди души. Такъв процес вече се контролира трудно. Невъзможно е да поставите бариери между държавите. Моето предложение е: когато един човек е в контакт с носител на заразата, то неговата имунна система трябва да бъде подсилена. Ние имаме средствата и продуктите, за да го направим - антиоксиданти, имуностимуланти. Те увеличават съпротивителните сили на човека, който е бил в контакт със заразата.

Ебола няма да убие 100 процента от заразените. Има хора, които оцеляват и такива, които не оцеляват. Тези, които оцеляват, развиват имунитет, тоест антитела. Трябва да се направи всичко възможно хората в контакт със заразата да имат такъв имунитет. Това може да се постигне чрез така наречената пасивна имунизация, като се направи серум от кръвта на пациент, който е оздравял след заразяване с ебола и с него да се помогне на пациент, който страда от болестта, но имунната му система не е достатъчно силна, за да се справи с нея.

Това е положението в момента. Преди да бъдат намерени ефикасни и активни продукти, все пак може да се направи нещо. И преди всичко трябва да сме бдителни, тъй като във всяка държава в един или друг момент могат да се появят заразени хора, които да имат много контакти, преди да разберат, че са заразени.

Може ли да открием решението на проблема с тази зараза във водата?

Люк Монтание: В бъдеще - да. На този етап - едва ли. Възможно е, обаче, да се открие начин за неутрализирането на щамове, които използват електромагнитното излъчване чрез водата и ДНК, за да увеличат действието на заразата. В бъдеще е възможно това да се случи, но на този етап звучи малко като научна фантастика. Сега е важно усилията да се насочат към методите за превенция и подсилване на имунната защита в очакване на ефикасни продукти, които да повлияят на вируса.

Къде работите в момента, къде провеждате вашите изследвания?

Люк Монтание: Работя отчасти във Франция, в други европейски страни и в Африка. Имаме изследователски центрове в Западна Африка в страни, които не са  засегнати от ебола за момента, но които са засегнати от СПИН.

Не смятате ли, че светът не обръща в действителност голямо внимание на Африка? Имам предвид, че континентът не е толкова интересен, колкото е бил в миналото?

Люк Монтание: Африка е част от света. Не само африканците са податливи на зарази с вируси. Всички са податливи, това е очевидно. Видяхме това и при ебола, и при СПИН. Възможно е някои тропически райони да благоприятстват развитието на някои щамове. Липсата на образование също е негативен фактор. Жителите на някои села са враждебно настроени към хората, които идват да ги лекуват. Нужно е по-ефикасно разпространение на  информацията и повече образование.

Господин Монтание, безкрайно ви благодаря за този разговор. Желая ви всичко най-добро.

Люк Монтание: Благодаря ви и аз. Мисля винаги с добро за България и за медицинските сестри.

Автор: Милен Атанасов

Зелена светлина - на фокус - 14 октомври 2014
"Зелена светлина" - 14.10.2014

РЕКЛАМА