РЕКЛАМА


Място, наситено с вяра, история и слънце. Църногорският манастир "Свети Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. Имало го е още през Второто българско царство.

Разрушавана и възстановявана, светата обител днес възкръсва за нов живот с целенасочените усилия на 12-те души тук и най-вече на отец Никанор.

"Есента на 2007 година тук светна първата крушка откакто има манастир", казва той. Токът за крушката бил доставен от слънцето. През фотоволтаични панели, поставени на магерницата.

"Църквата е консервативна, но само що се отнася до духовните неща. А инак се ползва много добре с постиженията на техниката", шегува се йеромонах Никанор.

Мъдрото послание "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" намира още по-нов прочит преди година и половина. Помогнали и хора, които разбират и се занимават с направата на малки фотоволтаични модели. И продължили да помагат, след като енергийните нужди на манастира нараснали.

"Върху покрива на основната сграда на манастира са монтирани общо 24 броя фотоволтаични панели. Общата инсталирана мощност върху покрива е около 5,8 киловат пика", обяснява собственикът на монтажна фирма за фотоволтаични панели Красимир Данаилов.

Слънчев ток захранва помпите на котлето за парната инсталация, лицензирания цех за продукти от биволско мляко, хладилните витрини и малките електрически уреди.

Слънцето тук е в изобилие, мъглите са рядкост, няма прах, изложението е южно - все условия, които зареждат акумулаторните батерии и денонощно осигуряват електричество. "Това тук, реално погледнато, излиза по-евтино, отколкото ако трябва да горят генератори. Това сме го изпитали практически", уверява отец Никанор.

Новата система е изградена за две седмици, а разходите по поддръжката й клонят към нула. Енергията се произвежда и ползва на място, а въздухът наоколо остава все така кристално чист.

"Хората трябва да знаят, че инвестицията в автономна система не е по-скъпа от прокарването на кабел от най-близкото населено място. Със сигурност е по-бърза, а в доста от случаите и по-евтина", твърди Красимир Данаилов.

Факт, който приближава фотоволтаиците и до друго откъснато от света място - девическия манастир в същия район на Църна гора.

Автори: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 9 юли 2014: Помощ от Слънцето
"Зелена светлина" - 09.07.2014

РЕКЛАМА