РЕКЛАМА


Той е луксозното опровержение на твърденията, че борбата с климатичните промени означава ограничение и липса на комфорт. 89 тона, дължина 35 метра, ширина - 23, височина - над шест метра. Катамаран-мечта. Най-големият плавателен съд, задвижван изцяло от слънцето. Ненапразно са го нарекли „Туранор Планет Солар".

Туранор означава сила, енергия от слънцето. Тласкан от тази сила и електрически двигатели с мощност 60 киловата, катамаранът обиколи света и записа на своя сметка няколко рекорда в книгата на Гинес. После претърпя ремонт във Франция, където палубните витла бяха заменени с подводни и беше подновена рулевата система с цел по-добра маневреност.

И... отново на път. Из Средиземно море. Последните подвизи на „Туранор" бяха край Гърция. Там слънчевият катамаран смени за малко швейцарския флаг с гръцки и се превърна в лаборатория. Той и екипажът му се включиха в експедиция, която събра огромно количество информация и материали за времената от края на ледниковата епоха, преди голямото топене да започне и населените брегове да попаднат под надигащото се море.

Без да губи от лукса си, „Туранор" доказа, че може да се превръща в плавателен съд с най-разнообразно предназначение. В лаборатория, място за изнасяне на лекции, официални и неофициални срещи и най-вече - в носител на идеята, че слънчевата енергия и водният транспорт са напълно съвместими понятия. Средиземноморското плаване доведе и до конкретни технически изводи:

Ерик Дюмон, капитан на „Планет Солар": Установихме, че слънцето ни идва в повече. Панелите поддържат заряда в батериите в горна граница почти през цялото време. Когато няма къде да складираме енергията, просто изключваме зареждането.

Туранор е подсигурен така, че да може да се движи три дни без слънце. Едва ли ще му се наложи. След Гърция и Малта той акостира във Венеция. Слънчевият катамаран ще остане на рейд край остров Чертоза за шест месеца, до откриването на Световното изложение "Експо 2015" в Милано. Така повече хора ще могат лично да се убедят в качествата на плавателния съд, чиито фотоволтаични преобразуватели превръщат 18 процента от уловените слънчеви лъчи в чисто електричество.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 9 септември 2014: Слънчево плаване
"Зелена светлина" - 09.09.2014

РЕКЛАМА