РЕКЛАМА


Въздушен слънчев колектор. Модул, който прилепва към фасадата на сградите, улавя слънчевите лъчи, превръща ги в сух, топъл въздух и го вкарва в помещението. При това - без никакъв разход на електричество. Защото сам си произвежда необходимия ток за работа. Пак от слънцето.

Сотир Николов, собственик на фирма за слънчеви отоплителни системи: Може да дърпа външен въздух, да го затопля, филтрира го и влиза през вентилатор в помещението, като от вътрешната страна не се монтира никакво тяло от типа на климатиците, а един дифузьор, през който влиза въздух от 100 до 250 кубика на час.

Това се случва само през светлата част на денонощието. Но е достатъчно, за да пести много енергия и да внася домашен уют. Когато цял ден стените са топли и сухи, подгряването на помещението през нощта изисква далеч по-малко енергия. Парадоксално, но факт - колкото по-студено е навън, толкова по-добре работи модулът. Оптималните му стойности, твърди Сотир Николов, са при слънчево време и външна температура между нула и минус 10 градуса.

Сотир Николов: При слънчево време може да кажем, че замества климатика на 100 процента.

При различните модели разликата между нагретия в модула въздух и външната среда може да достигне 70 градуса - два пъти повече, отколкото при обикновен климатик. Бонусът е във вид на филтриран въздух, който постъпва отвън, за разлика от климатичните системи, които въртят един и същ въздух вътре в помещението. Колекторът е много полезен през зимните месеци, а през лятото може да се използва само частта с вентилатора и филтъра му за вкарване на свеж въздух в помещенията.

Сотир Николов: И ако някъде има остатъчна влага от зимата, изчезва напълно.

Именно така е създаден въздушния слънчев колектор. Когато през 80-те години в Дания държавата дава поръчка за уред, който да не позволява на зърното в складовете да загнива. Днес слънчевият въздух върши много работа в Северна Европа и в Канада, където се произвеждат повечето модули от този тип. Макар и скромно, вече имаме и собствено, българско производство на модули, съобразено с местните климатични характеристики, а и с нашенската платежоспособност.

Автори: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 9 октомври 2014: Слънчев въздух
"Зелена светлина" - 09.10.2014

РЕКЛАМА