РЕКЛАМА


Слънце, вятър, вода и... усещане за свобода. Мястото край Вакарел е подбрано внимателно, за да съчетае енергиите по оптимален начин. Целта - постигане на енергийна независимост. Мечта, която Румен Христов и екипът му доближават до реалността.

"Единственото, което смятам, че може да му се вярва, е природата - слънцето, вятъра и водата. Затова се старая да се ориентирам колкото се може по-близко до тях, като намаля връзките с останалите институции, било то мрежа, законодател, правителство, геополитика и така нататък", споделя Румен Христов, член на УС на БФА.

Конкретното изражение на този стремеж е модел на административни сгради и малко производство, захранени от получена на място енергия. Тя пък се осигурява основно от 30-киловатов соларен парк в съчетание с три малки ветрогенератора, биомаса за отопление през студените зимни дни и генератор, който с малки преработки функционира с биогориво от растителни масла.

"Миксът, бих казал, през девет месеца от годината не е никакъв проблем да сме изцяло възобновяеми, като използваме за буфериране на енергията акумулаторна система с капацитет от около 40 киловатчаса", твърди Христов.

Обектът е снабден и с вода благодарение на 30-метров сондаж и пречиствателни съоръжения. Енергията за водните помпи също е възобновяема. Малкият комплекс от помещения и складове е в етап на довършване, но Румен и служителите му са убедени, че могат да минат и без услугите на местното електроразпределително дружество.

"Ние съвсем ясно и осмислено се отказваме от този достъп, тъй като искаме да демонстрираме, че пълната независимост не е утопия, а може да бъде постигната и то на разумна цена", категоричен е Румен.

Охлаждането и отоплението чертаят смела визия за енергийна ефективност. Земята тук играе ролята на климатик за малките постройки. Охлаждането и постъпването на свеж въздух в помещенията идва по положени в земята тръби. Процесът за всяка постройка се осъществява с енергия, необходима за захранването на 100-ватов вентилатор. Определено спестява много киловати ток.

Навън пейзажът се допълва от електрически велосипеди и мотопеди. Техните малки акумулатори също приемат произведената през деня енергия от слънцето. Малкият модел на един по-добър и чист свят предстои да заработи изцяло. За да накара повече хора да усетят радостта от чистата енергия собствено производство.

 

Автори: М. Атанасов, Б. Бонева

Зелена светлина - 9 декември 2013: Енергийната независимост е възможна и у нас
"Зелена светлина" - 09.12.2013

РЕКЛАМА