РЕКЛАМА


Творби, създадени между отлива и прилива. Мимолетни картини, вдъхновени от природата. Повече от 12 години американецът Андрес Амадор използва плажовете, за да рисува. Започнало случайно, докато обяснявал на брега на Сан Франциско геометрични формули на свой приятел. Еколог по образование, компютърен специалист по професия - „пясъчният творец" не спира да пресъздава геометрията на природата в своите произведения.

Андрес Амадор: Да, най-голямото ми вдъхновение е природата. Рисувам я по начина, по който тя е пред очите ми. Опитвам се да я преведа по начина, по който я виждам, по който я усещам и разбирам.

Понякога картините на Амадор са с размерите на футболно игрище. За да ги рисува, използва само градинско гребло. Твори сам, но когато не може да се справи с бързото настъпление на приливите, разчита на помощта на приятели и случайно преминаващи хора.

Андрес Амадор: Преди да започна да рисувам имам някаква идея. Но после рисунката тръгва сама в своя посока - така, както трябва да изглежда.

Амадор не съжалява, че картините му изчезват за секунди. Радва се, че има поне миг, за да ги разгледа.

Андрес Амадор: От тази позиция тук долу е трудно да разбера какво се е получило.

Андрес Амадор използва камери, монтирани върху дронове, за да заснеме своите „пясъчни рисунки". После мимолетните му произведения заживяват във формата на пощенски картички.

Андрес Амадор: Никога не съм мислил, че ще си изкарвам прехраната с рисунки по пясъка.

Не се възприема като велик творец, а като човек, който живее в хармония с природата.

Андрес Амадор: Не, не мисля, че правя нещо велико за човечеството. Не, това е нещо малко, но поне прави хората щастливи.

Такива стават хората, когато видят отблизо „пясъчните рисунки" на Амадор. Плажни произведения, вдъхновени от природата и пресъздаващи нейното съвършенство. Настъпването на прилива не натъжава художника. Отмиването на рисунката за него означава възможност да сътвори нова.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 8 юли 2014: Пясъчни картини, вдъхновени от природата
"Зелена светлина" - 08.07.2014

РЕКЛАМА