РЕКЛАМА


Има ли „умни" платове? Този е точно такъв. Кашмир, който се самопочиства. Необходима е само слънчева светлина. Платът е разработен в Университета в Хонгконг и тайната му е скрита в нишката. В нея е вграден анатазен титаниев диоксид. Когато той е изложен на пряка слънчева светлина се създава химичен процес, който води до образуването на слабо електричество.

Д-р Уалид Доуд, преподавател в Университета в Хонгконг: При този метод за самопочистване ние не се стремим да уловим зарядите, а ги насочваме към странични реакции, които водят до образуване на оксиди. Те пък водят до окисляване на замърсителите, натрупани по повърхността на материала.

След този процес, който се случва в кашмирената нишка, платът е напълно чист. „Изпират" се дори следи от червено вино или кафе.

Д-р Уалид Доуд: Кашмирените материи, по принцип се чистят много трудно. Тъй като, както знаете, кашмирът е много особен, деликатен и може много лесно да бъде увреден при почистване. Така че сега са ви необходими само 24 часа слънчева светлина.

Методът за самопочистването на кашмира е разработен още през 2012-та година. Проблемът, обаче, бил, че при окисляването се увреждала и кашмирената нишка. След 12 години упорит труд учените от Университета в Хонконг успели да подобрят техниката, така че самопочистването да не вреди на материята. Постижение, което превръща кашмирения плат в „умен". Самопочистването няма да оскъпи материята, убеден е доктор Доуд. Според него „умният" кашмир ще е по-скъп от другия с около процент до процент и половина.

Д-р Уалид Доуд: Платовете, текстилните материи, могат да бъдат „умни" или „устойчиви". Ние сме съчетали тези две характеристики- от една страна имаме умен плат, защото може да се самопичства. От друга, обаче, със самопочистването той спестява много енергия, вода и химикали. Така че с тази кашмирена нишка ние сме създали една устойчива система, която не е зависима от тези ресурси.

Ресурси, които ще стават все по-скъпи и по-оскъдни в бъдеще. За това „умните" предмети стават все по-необходими в нашето ежедневие. Пък било то и във вид на платове, които се самопочистват, докато се разхождаме под слънцето.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 8 септември 2014: „Изпиране" само със слънчева светлина
"Зелена светлина" - 08.09.2014

РЕКЛАМА