РЕКЛАМА


Мненията за транспорта на бъдещето в претрупаните и претоварени от движение градски зони са не едно и две. Само че мнението на Роб Котър от Северна Каролина вече е добило форма и размери, излязло е по пътищата, движи се и печели привърженици по цял свят.

Котър го нарича накратко „хибрид". Тоест смесица между велосипед и електрическо превозно средство. Задвижващата му система е разработена така, че да постига максимален баланс между енергията, вложена при въртенето на педалите и високооборотен електромотор, захранван от слънцето. Моделът е идеалното съчетание между силата на човека и машината, твърди неговият създател.

Роб Котър, дизайнер: Няма друго превозно средство на тази цена, което да може да се похвали с толкова голям положителен ефект върху околната среда. Един всекидневно използван хибрид от този тип спестява около шест тона въглероден диоксид годишно.

Моделът, известен с приказното име „Елф", далеч не е бавен. Той може да се движи с 48 километра в час с полезен товар до 159 килограма. В дните, когато водачът чувства умора или просто мързел, хибридът позволява чист електрически пробег от 27 километра. Това е повече отколкото средното разстояние, което един американец изминава за ден в градски условия.

През последните две години в седем страни по света са били продадени над 400 хибрида от този тип. Котър, който дълги години е работил в автомобилната индустрия, знае къде са нишите за развитие на алтернативния транспорт. Една от тях е свързана с бързото развитие на технологиите за управление без участието на шофьора.

Роб Котър, дизайнер: Автономният „Елф". Да кажем, че имате среща или искате да отидете някъде. Чакатe го на определено място, той идва, скачате в него или пък той прави малки доставки като безпилотен самолет.

Котър и неговият екип вече работят върху по-едрата версия на хибрида, която ще може да пренася двойно по-голям товар. Подобренията са направени в услуга на водачите, които разсъждават във вярната посока: по-добре всички в градовете да стигат чисто, безшумно и безопасно от точка А до точка В за по-кратко време, отколкото... това, което е сега.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 7 юли 2014: Транспортът на бъдещето
"Зелена светлина" - 07.07.2014

РЕКЛАМА