РЕКЛАМА


Райетата на зебрите са за прикритие, отдавна твърдят учените. Когато става въпрос за животно с черно-бели ивици насред жълтата пустош на Африка, тези твърдения винаги са звучали неубедително. Но е факт, че стадата зебри успяват да объркат и да избегнат враговете си. Тайната е в движението им, разкриха двама учени от университета  от  кралския университет Холоуей в Лондон. Те успяха да създадат компютърен модел, който доказва, че когато побегнат в стадо, зебрите създават обща оптична измама за посоката на движение.

Йоханес Занкер: "Ивиците объркват визуалното възприятие на враговете им, на  хищниците и дори на насекомите, които тормозят зебрите."

Подобна оптична илюзия може да бъде наблюдавана при въртенето на спиците на колелото. Когато достигнат определена скорост, трудно може да се разбере коя реално е посоката им на завъртане.

Йоханес Занкер: "Илюзията се получава от несъответствието между физическия стимул, да речем – движението на ивицита на зебрата и възприятието му от нервната система. Движението може да бъде възприето в различна, дори в противоположна посока."

Двамата учени твърдят, че техният математически модел показва най-реално как мозъкът възприема движението на раирани обекти. Според тях трябва да бъдат преосмислени и пешеходните пътеки. По начина, по който изглеждат сега, те се забелязват ясно от пешеходците, но не и от гледната точка на шофьорите.

"Това е част от математически алгоритъм, който обяснява движението. Същестуват основни проблеми за възприемане на сигнала при движение; това затруднява рецепторите и води до оптични илюзии."

Същият проблем съществува и с автомобилите за извънредни ситуации. Често върху тях се нанасят ивици с ярки цветове с цел да бъдат забелязвани по-добре.

"Това, обаче, може да предизвика някои проблеми, като например определяне на правилната посока на движение на тези автомобили."

Едва ли можем да оспорваме решението на природата - да създаде насред жълтата пустош на Африка животни с черно-бели ивици, които да ги прикриват от враговете им. Понякога простите правила на природата са абсурдни според човека, но причината за това всъщност е, че той не може да ги види по правилния начин.

Зелена светлина - 7 януари 2014: Райетата на зебрите
"Зелена светлина" - 07.01.2014

РЕКЛАМА