РЕКЛАМА


Студен полъх от север, ниско атмосферно налягане, натоварен трафик по улиците. Тези обстоятелства превръщат Мексико-сити в едно от местата, където е най-трудно човек да си поеме дъх. Над 20 милиона души живеят в мегаполиса. Когато времето е лошо, а смогът е завладял въздуха, мнозина се оплакват от остри болки в дробовете при дишане.

Лек има и той е в болницата в централната част на Мексико сити. По-точно - върху нея. Декоративната фасада на болницата на практика прочиства въздуха от вредните частици. Свръхлеките модули, разположени върху нея, са изработени по модерна германска технология. Те съдържат суперфини частици титаниев диоксид, използван широко при прочистване на въздуха. Проектът е част от 20-милиардна американска инвестиция в мексиканската здравна инфраструктура. Секретарят по околната среда на града Тани Муелер твърди, че проектът си струва парите.

Тани Мюелер: "При липса на действия разходите като влияние върху околната среда и здравето на хората ще бъдат много по-големи. За нас това не е пилеене на пари, а необходима инвестиция."

Технологията, която поглъща смога, работи на молекулярно ниво. Щом фините замърсяващи частици във въздуха бъдат докоснати от слънчевата светлина, следва химическа реакция, която преобразува замърсителите във вода и въглероден диоксид. Химическите реакции са улеснени от специалния дизайн на фасадата, който увеличава площта й с 200 процента и осигурява максимален контакт с молекулите на замърсения въздух.

Независими анализи сочат, че тази сграда може да премахне замърсяването, причинено от двигателите на около хиляда автомобила. Учените напомнят, че пътният трафик е виновен за голяма част от смога в града. Технологията пести и вредни емисии на ниво електричество.

Жошу Хоил Басто, архитект: "Сянката, която хвърлят фасадните модули, осигурява свежест и хлад в сградата. Климатиците могат да работят в най-икономичен режим и така се спестява енергия."

Изграждането на почистващи фасади е съгласувано с други проекти, които подобряват качеството на въздуха в града. Сред тях са системата за велосипеди под наем и стимулите за използване на обществения транспорт. Мексико сити е сред първите градове, където се въвежда новата технология. Подобни проекти има в Париж, Пърт и Сингапур. Архитектите очакват производствената цена на модулите да пада и това да направи технологията достъпна и за други градове.

Автор: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 6 януари 2014: Сгради, които поглъщат смог
"Зелена светлина" - 06.01.2014

РЕКЛАМА