РЕКЛАМА


Плодни дървета в Калифорния, които растат благодарение на мръсното пране. И по-точно - благодарение на използваната вода от пералните машини. Вместо да се оттича в канала, тя се отправя към градината на Еури Чънг и напоява жадните корени.

Къщата на Еури е част от малката, но бързо нарастваща общност, която спестява тонове вода на година и намалява месечните си сметки с повторната употреба на вода от пералните машини. Въпрос на желание и малко усилие, смята домакинята.

"Честно казано всички ние сме свикнали да ни е удобно и смятам, че по тази причина изборът трябва да е лесен за хората. Не че те не искат да правят нещо добро за околната среда, но повечето дейности са сложни и трудни за изпълнение", смята Еури Чънг.

От същия принцип се води и Лей Джерард. Неговата компания инсталира тези високоефективни системи в района на Южна Калифорния, а идеята за тях хрумнала на Лей докато къпел двегодишния си син.

"Бяхме посадили плодни дръвчета в двора на къщата и за поливането им отиваха по 150 литра вода. Докато къпех сина си, гледах как 150 литра вода изтичат в канала. Тогава си помислих, че можем да вкараме тази вода в повторна употреба", сподели Джерард.

Системата за напояване, разработена от компанията на Лей Джерард, използва само вода извън мръсния канал, без съдържание на твърде много соли и примеси, които биха се оказали пагубни за растенията. Това налага изискването в домовете с подобна система да се използват само натурални сапуни и перилни препарати, каквито не липсват по магазините. Водата от пералните не е подходяща за напояване на зеленчуци като картофи и моркови, които растат под земята, но пък върши чудесна работа при овощните култури.

Монтажът на системата отнема едва няколко дни. Допълнителни сертификати се изискват само при включването на вода от душовете и ваните, но и тази процедура не отнема много време.

"Устойчивото строителство и архитектура изискват решаването на сложни проблеми. Докато тук ефектът е бърз и директен. Водата се използва повторно, спестява пари от сметки, върши работа и остава извън канализацията, което пести допълнителни разходи", добави Джерард.

19 процента от енергията в Калифорния на този етап отиват за придвижване на водата за пиене и напояване, както и за пречистване. В същото време продължителната суша предизвика най-сериозната криза с водоснабдяването в историята на щата. Всичко това накара хората да се замислят за потреблението, за цената на водата и за начините тя да не се пилее. Така кризата с недостига на вода за едни дава възможност на други да развиват доходен бизнес.

Лей Джерард има поръчки за два месеца напред. А телефонът на компанията му не престава да звъни.

автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 5 юни 2014: Повторна употреба на вода от пералните машини
"Зелена светлина" - 05.06.2014

РЕКЛАМА