РЕКЛАМА


Получавате космически сметки за ток и парно? Вдигате очи към небето в изблик на емоции? Защо тогава решението за справяне с енергийните проблеми да не дойде именно оттам? От откритото пространство. От съседно небесно тяло, което така или иначе влияе на земните приливи и отливи, на настроенията и какво ли още не. Е, нека фокусът засега да остане на енергийно ниво.

Японска строителна компания разработи проект, който напълно би изменил представите на човечеството за възможностите на алтернативната енергетика. И в тези планове главна роля играе Луната. Дръзката визия на японските архитекти и инженери включва монтаж на съоръжение около лунния екватор. Енергийният пояс ще бъде с дължина 11 хиляди километра и ще е широк 19 километра. Електроенергията от фотоволтаичните панели ще се насочва към земята чрез специални микровълнови или лазерни предаватели. Ефективността на слънчевите панели на Луната е стотици пъти по-голяма от тази на Земята, тъй като атмосферата на естествения спътник е много разредена. Освен това по пътя на слънчевите лъчи не съществуват никакви препятствия - небето на Луната е чисто и безоблачно.

vlcsnap-2013-12-05-14h20m55s165Гигантската лунна електростанция теоретично може да произвежда над 13 хиляди теравата енергия. За сравнение в Съединените щати за 2011 година са били произведени около 4 хиляди теравата електричество. Което ще рече, че преработените на Луната слънчеви лъчи могат да захранят цели земни континенти. Засега не се съобщават прогнозни изкупни цени на енергията от японския проект.

Всъщност той е колкото японски, толкова и американски. И колкото модерен, толкова - стар. Подобна идея хрумва още преди три десетилетия на американския физик Дейвид Крисуел. Само че неговата визия включва изграждането на 20 до 40 лунни електроцентрали. Преработената от тях енергия ще се превръща в микровълни, а гигантски антени ще ги изпращат към планетата ни. Контролирано и добре организирано. Веднъж приети на Земята, те отново ще се преобразуват в електричество.

Дейвид Крисуел предлага строителството на Луната да се извършва на базата на естествени материали, добити от и под нейната повърхност. Това би трябвало съществено да намали разходите за направата на цялата система. За изграждането на лунните електроцентрали пък не е необходимо да бъдат разработвани нови технологии. Достатъчни са тези, които вече съществуват.

Автори: М. Атанасов, Б. Бонева

Зелена светлина - 5 декември 2013: Енергия от Луната
"Зелена светлина" - 05.12.2013

РЕКЛАМА