РЕКЛАМА


Температура на водата – 26 градуса по Целзий. Пълнолунието тъкмо е свършило. Представлението може да започне. Сцената се простира до хоризонта. Това е един от най-внушителните спектакли в природата. Случва се веднъж в годината, зависи от лунния цикъл и продължава няколко дни. Прилича на подводна снежна буря. Всъщност ефектът се дължи на размножаването на коралите. Красиво доказателство, че те са не по-малко живи от останалите обитатели на океана. Хиляди хора дойдоха в Куинсланд, Австралия, специално за да наблюдават подводната феерия.

"Да бъдеш на точното място, в точния момент. Това наистина е най-великото сексуално изпълнение на Земята", каза Ричард Фицпатрик, подводен кинематограф.

vlcsnap-2013-12-18-14h14m32s190Тази година размножаването на коралите се оказа много по-зрелищно от предишните. Поради чудесно стечение на обстоятелствата. Температурата на водата беше идеална, приливите не бяха твърде големи и оплодените яйцеклетки не само оцеляха, но и отплуваха към по-спокойни води.

"Как да ви го опиша. Това е като синхронен екстаз. Като вълшебен прах, разпръснат във водата. Чувствам се истинска късметлийка, че станах свидетел на това явление", сподели Шири Марис.

Кадрите нямат нужда от червена точка. Хора на всякаква възраст могат да им се наслаждават без ограничение. Интензивното размножаване зарадва особено много учените. Те го разтълкуваха като успешно приспособяване на коралите към глобалното затопляне. Опасенията са, че кораловите колонии са най-застрашени от покачването на температурата и киселинността на водата в океаните. Факт, доказан и лабораторно, и за съжаление, на практика.

vlcsnap-2013-12-18-14h14m43s42За три десетилетия кораловата популация на Големия бариерен риф край Австралия е намаляла близо наполовина. Не само заради по-топлата вода и киселинността. Екстремните климатични явления във вид на силни бури също разбиват на парчета дълго градените колонии. Другият голям враг на коралите пък са красивите морски звезди. Гледки като тази край Куинсленд обаче дават надежда, че коралите все пак ще намерят начин да оцелеят. Мирно, упорито и с много любов.

 

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 4 декември 2013: Коралов екстаз
"Зелена светлина" - 04.12.2013

РЕКЛАМА