РЕКЛАМА


Те са там, макар повечето хора да не ги виждат. Жителите на големите градове отдавна са забравили какво е да живееш под звездното небе. Изкуствената светлина така е завладяла съвременния човек, че без да си дава сметка, той не може да избяга от нея.

Две-трети от жителите на Съединените щати не успяват да видят Млечния път. 99 процента от хората отвъд океана живеят в светлинно замърсени райони.

Жителите на Северното полукълбо все пак не са съвсем откъснати от неподправената гледка на блещукащи съзвездия. След продължително проучване беше открито парче чисто небе. То се намира над Ирландия. Зоната над южните части на графство Кери официално беше обявена за резерват „тъмно небе”. Подобен небосвод има само на още две места на Земята – в Нова Зеландия и в Намибия. Ирландският резерватът е с площ 700 квадратни километра. Разположен е над земите между Атлантическия океан и планината Кери, която действа като естествена бариера за изкуствената светлина.

"Първото тъмно небе в Северното полукълбо. Невероятно е. Сега нашите планове са да привлечем туристи – звездобройци. С пристигането в графство Кери те със сигурност ще се изправят пред истинско

предизвикателство. Защото звездите в резервата са безброй", разказва Джули Ормонд, обществена комисия Тъмно небе в Кери.

Всъщност небето тук не винаги е било така тъмно и красиво. Но през последните години местните жители се обединили, за да го "изчистят". Защото вредите от светлинното замърсяване не са една и две. Доказано е, че то оказва негативно влияние на човешкото здраве, обърква животните, отразява се дори и на сметките на

домакинствата... Но най-вече изкуствените светлини късат нишката между човека и природата. Затова в югозападните селища на графството решили да заменят стандартното улично осветление с лампи, които светят, само когато край тях преминава човек. На местно ниво били въведени и закони за намаляване на

осветлението в жилищата и офисите. Резултатът е налице.

За хората от големите градове остава мисълта, че стига да поискат, могат да последват примера на графство Кери. Там, където звездите са повече от лампите, а Млечният път изглежда като река от светлинки.

Автори: Милен Атанасов и Биляна Бонева

Зелена светлина - 31 януари 2014: Звезден резерват
"Зелена светлина" - 31.01.2014

РЕКЛАМА