РЕКЛАМА


Прилича на марш на стройна войска. Всеки е заел мястото си и се подчинява на общата команда. Това са императорите на бялата пустиня. Единствените гръбначни животни, способни да се размножават и да опазят яйцата си в ледените, антарктически условия. Понякога там температурата пада под минус 50 градуса, а скоростта на вятъра достига 200 километра в час. Тогава близостта е единственият шанс за оцеляване.

Пингвините се изправят заедно срещу непоносимия студ. Те се скупчват, скътали в краката си яйцата, от които ще се излюпят техните малки.

Германският учен Даниел Цитербарт доказа, че пингвините успяват да се топлят, като се движат координирано в групата. На вълни, които остават невидими за човешкото око. С помощта на камери Цитербарт и неговият екип установиха, че императорските пингвини застават на приблизително 2 сантиметра един от друг. На всеки 30 до 60 секунди те извършват движения, които се разпростират като същинска „мексиканска вълна” в групата. Черно-белите птици се пренареждат, така че в даден момент всяка от тях попада в центъра и поема най-много топлина, излъчвана от останалите. Пингвините се местят без блъскане и без избутване. Те спазват определени правила, неписани закони и поведение, присъщо само на императорите от бялата пустиня.

За да разгадае тайната на тяхното поведение, Цитербарт решил да приложи математически модел, който се използва при изучаване на динамиката на пътните задръствания. Вълната на придвижване на автомобилите видимо наподобява движенията на пингвините. И в двата случая има празни пространства, които трябва да бъдат заети, обяснява германският учен. Разлики, обаче, има. Докато при пътните задръствания движението се определя от първите автомобили, то във "войската на императорите" инициатор на движението може да е всеки пингвин, независимо къде се намира в групата.

Виждали сме го и при хората. Когато нервен шофьор се опитва да изпревари всички останали и дори предизвиква инциденти. Разликата е, че императорите никога не се изблъскват, а се докосват леко с крила и участват в красива групова координация. Хаос не настъпва, дори когато се срещнат две групи. Тогава те просто се сливат в една и всички се подчиняват на координираните движения.

Императорите отдавна са наясно с точния баланс за оцеляване и взаимодействие при смразяващите полярни условия. А хората едва сега откриват тайната на разбирателството им, което носи топлина.

Автори:  Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 30 декември 2013: Императорите на бялата пустиня
"Зелена светлина" - 30.12.2013

РЕКЛАМА