РЕКЛАМА


Човекът, който разглобява танкове. Прави го, сякаш са играчки. Те са стотици в двора на компанията му в Рокенсусра. Китно село в Тюрингия, разположено на около 300 километра югоизточно от Берлин. Тук споменът от Студената война се претопява. В буквалния смисъл. Дългите редици от западногермански танкове попадат в пещите за рециклиране.

"Танковете ще бъдат рециклирани. Това означава, че те се използват за скрап. Някои части ще бъдат върнати на военната индустрия, но повечето ще бъдат претопени в пещта", обясни Петер Кох.

Фирмата е специализирана в рециклиране на военни машини. Закупуват ги от частни фирми, от германската армия и от Военното министерство на Германия.

Заличаването на спомена от Студената война не е толкова лесен процес. Разглобяването става на ръка. Отнема около три дни един танк да стане на части. Следва сортиране. Най-ценни са двигателите. Те веднага напускат хангарите. За тях клиенти се намират лесно, обикновено са германски компании за машиностроене или електроника. Другите части от военните машини, обаче, се рециклират.

Компанията на Петер Кох се появява след падането на Берлинската стена. Тогава изниква и нуждата от рециклиране на източногермански танкове. Работата в началото била много. По време на Студената война Германия е разполагала с над 4 хиляди танка. Сега броят им е 225. Допреди две години всеки ден в компанията били изпращани по 5 танка. За 23 години в Рокеснусра са разглобили над 16 хиляди военни машини от различен калибър.

Компанията търси пазари и навън. Водили са се преговори с Русия и Украйна. От Киев, обаче, прекъснали разговорите заради кризата в страната.

"Украйна разполага с много машини, които трябва да бъдат рециклирани", заяви Кох.

Въпрос на време е напрежението в Украйна да отшуми и страната да каже "Сбогом на оръжията". Поне на тези, които са остарели и леко ръждясали. Тогава времето на Петер Кох и неговите поточни линии отново ще настъпи. Компанията му ще реализира печалби, а вместо да се копае от земята, желязото ще се добива директно от танковете. За да се вложи в много по-смислени машини, които не стрелят, а произвеждат и строят.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 3 юни 2014: Сбогом на оръжията
"Зелена светлина" - 03.06.2014

РЕКЛАМА