РЕКЛАМА


Дотук с досадното усещане, че батерията на мобилния телефон няма да издържи до края на разходката в парка. Край на притеснението, което прекъсва почивката и забавленията на открито и отпраща собствениците на мобилни телефони в търсене на контакт за зарядното.

Решението на проблема е "умната" пейка. Може и да звучи като реклама, но тези пейки нито се продават, нито се купуват. Те се ползват безплатно из парковете в Бостън.

На външен вид почти не се различават от добре познатите пейки. Само че тези имат соларни модули и умеят да улавят и да съхраняват слънчевата енергия. Достатъчно е зарядното за мобилния телефон да бъде включено към акумулаторите им. Умните пейки имат и други предимства.

"Нашите пейки са свързани с Интернет. Така ние получаваме постоянна информация колко хора ги използват, колко слънчева енергия има в колектора. Данните могат да бъдат видени на нашата уеб страница, на нашата карта", обяснява Нан Зао.

Пейките събират и информация за шума и замърсяването в парковете. Така картата на сайта може да посочи най-усамотеното, тихо и незамърсено място в града.

Идеята за "умните" пейки е на три германки, които живеят в Бостън. Бързите темпове, с които се развиват новите технологии, ги подтикнали да действат. За своя проект "пейка" те обясняват: "Просто подготвяме градовете за бъдещите поколения."

А защо трите германки са решили да направят точно пейка? "Винаги сме искали да създадем пейка, защото от социална гледна точка тя е много важна. Хората постоянно делят пейките с други хора, пейките дават възможност да срещнеш други хора, да размениш няколко думи с непознати и то докато зареждаш телефона си" обяснява Юта Фрийдрихс.

Възможност за намаляване на ежедневното темпо, за наслада сред дървета, храсти и треви, плюс приятен разговор с непознат човек. Макар и за кратко. Поне докато се посъживи батерията на телефона.

Автор: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 3 септември 2014: Умна пейка
"Зелена светлина" - 03.09.2014

РЕКЛАМА