РЕКЛАМА


Смесете обелки, семки и люспи от домати и може да получите... покритие за консервни кутии. Рецептата може и да е налудничива, но група европейски учени вече я изпробваха и откриха начин за справяне с тоновете остатъци от домати след преработването им. Част от тях отиват за производство на биогориво, но все пак остава огромно количество, което се изхвърля. Шефът на италиански завод за производство на консерви от зеленчуци е решил да сложи край на това разхищение.

"Искаме да използваме остатъците от домати за производството на консервни кутии. Сега учените търсят различни възможности", казва Алдо Родолфи.

Всъщност учените се опитват да извлекат кутин - природният полимер, който се съдържа в люспите на домата. Изследванията показват, че кутинът успешно заменя някои химични компоненти при производството на консерви.

"Нашата цел беше да произведем лак със същите технологични, хигиенични и санитарни характеристики, като на съществуващите. Да открием вещество, което няма мирис и вкус, което да не оказва влияние върху качеството на храната вътре в консервата. Освен това, искахме да открием лак, който да е водоустойчив, така че да не се допуска взаимодействие между храната и металната кутия", обяснява химикът Анджела Монтанари.

И както изглежда са успели. Консервните кутии с биолак вече са тествани в Гърция. Но търсенето на най-добрата формула за лак от доматени обелки продължава.

"Кутинът от домати е по-тъмен. Лакът, който получаваме от него, има златист цвят. Това е добре за цветни лакове. Но за да получим напълно безцветен лак, трябва все още да работим", пояснява Лука Чиони, управителна фабрика за консерви.

Все пак успешната формула вече е открита. И според изчисленията на европейските учени до 2-3 години ще ядем домати от консервни кутии... с доматено покритие.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 6 октомври 2014: Консервни кутии с доматено покpитие
"Зелена светлина" - 06.10.2014

РЕКЛАМА