РЕКЛАМА


Чакаха енергийната си независимост почти 3 десетилетия. И накрая успяха. Изключиха централната електропреносна мрежа и започнаха да произвеждат енергия от природните ресурси, с които разполагат.

Добре дошли на Ел Йеро - най-малкия от Канарските острови. Тук ветровете никога не спират. От векове ваят това късче земя, изплувало в Атлантическия океан. То е от онези места, към които Бог е бил щедър. Богатствата на Ел Йеро са толкова много, че преди няколко години от ЮНЕСКО решиха да го обявят за биосферен резерват.

А сега се превърна и в първия енергийно независим остров в света. Напълно независим. Случи се през юни 2014-а година, когато заработи 11.5-мегаватов вятърен парк. Който заедно с водна турбина произвежда енергията на острова. Тя е достатъчна за битовите нужди на 10-те хиляди души, за фермите на Ел Йеро, за овощните градини, успява да задвижи дори и машините в централата, която обезсолява морската вода.

Какво ще се случи, ако ветровете на Ел Йеро утихнат? Това е почти невъзможно, но все пак решение има. Тогава складираната енергия ще бъде използвана, за да бъде изпомпана вода от района на  пристанището до резервоар, разположен във вулканичен кратер, който се извисява на 700 метра над морето. И изпуснатата от резервоара вода ще задвижи водната турбина.

Какво ще се случи, ако ветровете и водата се окажат недостатъчни, за да произвеждат необходимата енергия. Това е почти невъзможно, но все пак решение има.

Хуан Луис Падрон, представител на енергийна компания: "За нас е приоритет енергията от възобновяеми източници. Но, ако тя се окаже

недостатъчна, през първата година можем да използваме и дизеловите генератори."

Годишно новата система ще спестява 6 хиляди тона дизел, островът ще бъде пощаден от 18 700 тона въглеродни емисии на година, а местните власти ще задържат в хазната си около милион и 800 хиляди евро.

Амбициите на жителите от Ел Йеро не свършват дотук. През следващите години конвенционалните автомобили ще бъдат заменени с електрически. Решението следва програмата, чиято крайна цел е островът да се доближи до представата за райско кътче.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 29 юли 2014: Енергийната революция на Ел Йеро
"Зелена светлина" - 29.07.2014

РЕКЛАМА