РЕКЛАМА


Нарича се "Копенхагенско колело" и може да вдъхне електрически живот на почти всеки велосипед. Тайната е в замяната на задната главина. Монтажът е лесен и бърз.  А крайният ефект се изразява в допълнителна тяга при каране.

Уредът, който превръща колелото в електрически хибрид, излиза на пазара благодарение на млада компания от Масачузетс. Той се предлага в комплект с батерии, малък компютър и сензори, които отчитат кога велосипедистът има нужда от електрическо подпомагане. Червеният диск знае как да си набавя и допълнителна енергия по време на движение. Той се зарежда, когато велосипедът спира или се спуска по инерция.

"Уредът променя начина, по който се придвижваме с колело из градовете", обяснява Асаф Байдърнам изобретател.

Новият стил на придвижване приобщава колелото и към мобилните технологии. Освен че определя прецизно допълнителната задвижваща сила спрямо индивидуалните качества и нужди на колоездача, уредът осъществява безжична връзка и с неговия смартфон. Той предава информация за изминатото разстояние, преодоления наклон, позволява да споделите с приятели количеството на изгорените калории за определена дистанция и, може би най-важното, автоматично заключва задното колело на велосипеда щом

колоездачът спре и се отдалечи от него.

Противно на очакванията, червеният диск не кара велосипедистите да се главозамайват. Той, обаче, осигурява допълнителна сигурност при по-бързо потегляне и преодоляване на спорни ситуации, в които автомобилите се налага да изчакват по-бавното колело. Е, то вече не е толкова бавно. Но не е и опасно бързо. Тоест, отговаря все повече на градската нужда от надеждно, чисто и безшумно превозно средство.

"През последните години светът изживява нещо като велосипеден ренесанс. Хората търсят алтернативи", разказва Асаф Байдърнам.

Една от тях безспорно е Копенхагенското колело. Наречено е така заради финансовата помощ за разработването му, осигурена от кмета на Копенхаген. В тази подкрепа няма нищо случайно. Повече от половината жители на датската столица ходят на работа с колело. Всеки ден те навъртат над милион и 200 хиляди велосипедни километра. Дори и през зимата, при минусови температури.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 27 декември 2013: Копенхагенското колело
"Зелена светлина" - 27.12.2013

РЕКЛАМА