РЕКЛАМА


Полимерни вериги. Които изграждат здрави и гъвкави стени. Които задържат въздух с определен обем, след като течността от тях бъде употребена. И всичко това - затворено в капачка. Купчините пластмасови бутилки пораждат какви ли не мисли. За замърсяване. За дълъг период на разграждане. За рециклиране. Или... за пътешествие.

Когато въображението и сръчността заработят смело и ентусиазирано, резултатът се оформя като 19-метрова лодка от пластмасови шишета. Този чисто нов плавателен съд от стари материали е построен от двама чехи, които не се страхуват да се впуснат с него във водна авантюра. От град Нимбурк до Хамбург.

"Разстоянието от Нимбурк до Хамбург е около 850 километра. Нашата лодка е направена изцяло от пластмасови бутилки. Отне ни 8 месеца, за да я построим", разказва Хонза Кара, капитан.

Пътешествениците не крият тайната на своето изобретение. За да се движи лодката по-добре са напълнили бутилките със сух лед. Зекрепили са конструкциите с дървена рамка. Отказали са се да слагат платна и мотор. Към корпуса от бутилки са

прикрепили витло и стари педали от велосипеди.

"Разпитвахме много хора за лодката. Дори се обърнахме към полицията. Те ни обясниха, че когато дължината й е под 20 метра не е нужно специално разрешително. Няма повече от 5 конски сили, няма платна и затова не се нуждаем от специално разрешително", обяснява Якоб ББурес, помощник-капитан.

Надеждата на пътешествениците е да успеят да изминат разстоянието за месец.

"Средната скорост, с която се движим е 3-3,5 километра в час", поясява Хонза Кара.

Но все пак има немалко препятствия, които чехите трябва да преодолеят.

"Най-лошото е слънцето. А и вятърът, който може да обърне лодката", казва Ян Холан, моряк.

От дъждовете се надяват, че ще се спасят в малката каюта, която също е изработена само от стари пластмасови бутилки. Пътешествениците не възнамеряват да превръщат своетo изобретение в музеен експонат. Отредили са му живот - 850 километра. В Хамбург, който е крайната точка от пътешествието, лодката ще бъде предадена за рециклиране. Там полимерните вериги, които изграждат здрави и гъвкави стени ще бъдат накъсани и събрани в гранули, от които ще се произведат нови пластмасови предмети.

Посланието на двамата чехи: „Всеки ненужен предмет е ресурс, а всеки отпадък може да сбъдва мечти!"

 

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 25 юли 2014: Послание с бутилки
"Зелена светлина" - 25.07.2014

РЕКЛАМА