РЕКЛАМА


Нарекли я "капка за здраве" и са убедени, че това е еликсира на живота. Получен е от семената на рапица, но създателите му твърдят, че тази течност няма нищо общо със спорните качества на маслата от тази култура. Получена е в полска лаборатория и като всеки елексир и този представлява смес с тайна формула.

"В това масло има много антиоксиданти, които предпазват от ракови заболявания. Те прочистват организма от свободните радикали. Освен антиоксиданти, това масло е богато наситено с Омега 3 и Омега 9 мастни киселини", обясни Йержи Тис от Полската академия на науките.

Маслото от семената на рапица въобще не е новост, но отдавна търпи критики заради технологията на рафиниране, прилагана при производството му, а и заради използването на генномодифицирани растения.

"Не от всички сортове на рапица може да се получи "капка за здраве". Тя трябва да е от сортове с високо ниво на олеинова киселина, а растенията трябва да са отгледани при специални условия. Те трябва да са изолирани от други разновидности на рапица и да се отглеждат по екологичен начин", коментира Тадеуш Рутко, от Полската академия на науките.

Процесът на получаване на елексира е труден и продължителен. Преди да се пресират, семената се подлагат на подробен анализ, за да се установи дали няма химическо замърсяване. Следва обработка в напълно стерилна среда, без светлина и без кислород. Накрая полученото масло се поставя в тъмни бутилки, за да се избегне разрушителния ефект на светлината. Тази опасност съществува при продължително съхранение на

растителните масла.

"Всички продукти, включително и растителните масла, след определен период на съхранение може да реагират по различен начин в организма. Но ще се отнася до "капка за здраве", това не може де се случи. Поне аз съм убеден в това. Заради технологията на производство, бутилиране и съхранение", заяви проф. Мариан Панашиевич - преподавател в Люблянския университет.

"Капката за здраве" не е панацея, но все пак помага на организма да се справи поне отчасти с тревожно многото токсини, които го атакуват всеки ден - с вредни газове, с вредни хранителни съставки и дори - с вредни погледи. Екстрактът от рапица е само един от еликсирите на живота, които природата предлага на онези, които имат очи, за да ги видят и добри мисли, за да разберат какво им се дава и да го споделят с останалите.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина – 24 юли 2014: "Капка за здраве"
"Зелена светлина" - 24.07.2014

РЕКЛАМА