РЕКЛАМА


Търсите тишина и спокойствие. Искате да избягате от забързаното ежедневие и да забавите ритъма на живота си. Е, тогава последното нещо, от което се нуждаете, са здрави и неподвижни основи. Отпуснете се върху водата и добавете място с хубава гледка. Като това край Ванкувър. Малко селище от плаващи къщи, където безметежността е осезателна, а тишината- пронизваща.

"Тук няма много неща, които да те държат "здраво на земята". Единственото, към което привикваш, е хубавата гледка. Сутрин, когато стана, слънцето вече е изгряло и аз сядам на верандата, за да изпия първото си кафе. Вечер, когато се върна от работа, сядам отново на верндата, пия чаша вино и гледам залеза. Такъв е животът в плаващата къща", сподели собственикът на такава - Ирис Гейст.

Сий Вилидж е селище от 12 плаващи къщи. Създадено е още през 70-те години на миналия век. Обитателите му твърдят, че животът там е бягство от големия град, за който не са необходими лишения и ограничения. Постройките предлагат всички съвременни удобства. Но все пак e по-различно, отколкото на сушата.

"Тук не може да се занимавате с градинарство. Така че, ако сте градинар, животът в плаваща къща няма да ви допадне. Макар че някои къщи имат покривни градини", коментира Ричард Стивънсън.

Преди няколко години Стивънсън се преселил със семейството си във Ванкувър. Искал да живее на уникално място с уникална гледка. Открил тази комбинация в Сий Вилидж.

"Когато за първи път влязох в къщата, бях много изненадан от усещането, което изпитвам. Тя се движеше, а аз не бях свикнал с такова нещо. Знаете ли, при някои приливи нивото на водата се покачва с 10 метра. Това покачване, обаче, не може да се усети, ако сме в къщата. Просто виждаме през прозорците как се променя нивото. И в такъв момент си задаваш въпроса как може къщата да остане стабилна", добави Тило Бернд.

Жителите на Сий Вилидж нямат земя. Те плащат наем на общината за ползването на водната повърхност - онази площ, която призовава почитателите на устойчивото строителство към смели решения.

Автори: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 24 януари 2014: Плаващи къщи
"Зелена светлина" - 24.01.2014

РЕКЛАМА