РЕКЛАМА


Тонове отпадъци. Огромни купчини от гниещи боклуци. Не мислете, че мястото е забравено от Бог. Любимо е на туристите. Индонезийският град Маланг оставя трайни спомени на посетителите си. Градът, обаче, също помни дълго посещенията на

туристите. През последните години сметищата там започнаха да се разрастват до заплашителни размери. Ужасяващата картина накара местните власти да се заровят в боклуците, където се натъкнаха на стари алхимични тайни.

Не, тези отпадъци няма да се превърнат в злато, но вредните газови емисии могат да се превърнат в полезни. Сметището в Маланг вече е основен източник на енергия за 400 домакинства.

"Ние извличаме метана, образуван в тези купчини от отпадъци и го подаваме по система от тръби, разположена зад сметището. Доставяме този газ до 408 къщи в близките села", обяснява Ланто.

Всеки ден на сметището се изсипват около 600 тона боклуци. Метанът, обаче, се извлича само от органичните отпадъци.

"Само 5 процента от отпадъците, които пристигат всеки ден тук, се използват за производството на газ",  казва Ланто.

Ползите от новата система са безспорни. Метанът е смятан за един от основните причинители на глобалното затопляне. С превръщането на отпадъците в енергия Маланг определено ще заличи много от вредните следи. А и откакто сметището придоби ново значение, месечните сметки на местните хора намаляват стремително.

"Използвам метан и на месец плащам по 85 цента. За другия газ трябва да плащам по 15 долара месечно", споделя Ерман Кайоно.

Възможностите на сметището не свършват дотук. Тоновете отпадъци крият още много енергия. При добро желание и правилна формула, купчините отпадъци крият потенциал да се превърнат и в електричество. Ако сметището продължи да се пълни със същата скорост, от него ще се произвежда ток, достатъчен да покрие нуждите на населението на Маланг.

 

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 23 юли 2014: Енергия от сметището
"Зелена светлина" - 23.07.2014

РЕКЛАМА