РЕКЛАМА


Календарът сочи, че е зима. Поне на Балканите би трябвало да е така. Но последният месец не отговаря на критериите за ниски температури и пухкав сняг. Несъответствията с календара имат немалко последствия. За растителния, животинския и човешкия свят.

В Хърватия земеделците се чудят на овошките, които напъпиха през януари, и на дърветата, върху които няма листа, но не липсват плодове.

" Как е възможно това? Какво е това време, един Господ знае", чуди се земеделец.

За сметка на това в хърватското Вранско езеро, където зимуват близо 80 хиляди белочели водни кокошки, сега има едва към четири хиляди. Високите температури в скандинавските страни са отложили полета на прелетните птици към по-топли райони. Лебедите, които пък пътуват на юг от Хърватия през студените месеци, сега също нямат причина да напуснат балканската държава. В езерото Вранско все пак има достатъчно вода.

Поне засега. Не такива са измеренията на сухата зима в Албания. Липсата на сняг в планините оголи дъното на Фиерза - един от трите големи язовира, които осигуряват 90 процента от електроенергията в страната. При подобни обстоятелства изказванията на местните жители за незапомнено суха зима са повече от задължителни.

"На 62 години съм и не помня толкова топла зима, без никакви валежи", споделя мъж.

Липсата на сняг, а оттам и на вода, промени сериозно установения енергиен ритъм между влажните месеци, на които хидроинженерите разчитат, за да осигурят непрекъснато производство на електричество през традиционно сухото лято.

"Погледите ни са обърнати към небето в очакване. Може и да звучи абсурдно, но никога не сме имали такива проблеми в миналото. Тъкмо обратното. През януари и февруари се е налагало да изпускаме водата, за да не прелее над стената", коментира Ергиз Вердо, технически инженер на станция "Фиерза".

Сега всичко, на което специалистите се надяват, опира до думите: дъжд или сняг. Надежда за попълване на водните запаси все още има. Друг е въпросът дали сухите зими ще се превърнат в тенденция или сегашната ще бъде сметната за изключение... до следващото пресъхване.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 23 януари 2014: Пролет през зимата
"Зелена светлина" - 23.01.2014

РЕКЛАМА