РЕКЛАМА


Даан Розехаарде, холандецът, който сбъдна мечтите на всички мъже, като създаде рокля, която става прозрачна, и разказа по нов начин приказката „Новите дрехи на царя”. Сега е на път да сбъдне мечтите на цялото човечество. Създал е технология, която поглъща мръсния въздух. Вдъхновил се по време на едно пътуване до Китай. Никак не било трудно. Попаднал на един от онези все по-често срещани периоди, когато пелената от вредни частици се настанява трайно и тормози хората по улиците и трафика по пътните платна.

Смогът не се вдигнал цяла седмица. Задушаващото чувство задвижило мислите на Даан Розехаарде в спасителна посока. При завръщането си в родината си Розехарде вече бил твърдо решен да предприеме нещо, за да намали замърсяването в атмосферата. Той заложил на статичното електричество като примамка за прашните частици. С помощта на нанотехнологиите холандецът създал електромагнитно поле, което „засмуква” вредните примеси във въздуха.

"Направихме паркова площ, където има положителни йони. Там можем да създадем поле, което да привлича мръсния въздух и да го пречиства. Ето я технологията, но разбира се в умален вид", обясни Даан Розехаарде, изобретател.

Става въпрос за статично електричество, подобно на това, което усещаме в косите или изкуствените материи. Изобретението на холандеца вече си спечели името „прахосмукачка за смог”. Тя е на път да бъде изпробвана в китайски паркове. Разбира се, създателят й не смята, че неговата технология може да реши глобално проблема със замърсяването. Той се надява по-скоро да провокира хората – да въведат нисковъглеродната икономика, да карат повече електромобили, да използват възобновяема енергия, да променят всекидневните си навици. Така „прахосмукачката за смог” може да задвижи големите процеси по верния път към чисто бъдеще. И тъй като този път се нуждае от инвестиции, тоест от пари, Розехаарде е готов да се справи и с това предизвикателство. Според него е напълно възможно събраните замърсяващи частици от смога да се подложат на натиск с въглеродни слоеве и в резултат да се произвеждат диаманти.

Автори:  М. Атанасов, Б. Бонева

Зелена светлина - 23 декември 2013: Прахосмукачка за смог
"Зелена светлина" - 22.12.2013

РЕКЛАМА