РЕКЛАМА


Старото отново е на мода. Поне що се отнася до велосипедите в Буенос Айрес. Улиците на аржентинската столица напомнят на шествие на стари колела. Причината е, че носталгията се е превърнала в мода и все повече аржентинци предпочитат да ремонтират старите си велосипеди, вместо да си купуват нови. Дори и когато ремонтът им излиза по-скъпо.

Гиермо Гамбета, реставратор на велосипеди: Хората започнаха да ценят старите велосипеди. Обикновено нашите клиенти са гледали свои стари снимки. След това идват в работилницата и казват: О, имах едно сгъваемо колело, ще се обадя на баща ми дали още го пази. И след това клинетът се появява с колелото в работилницата, за да го ремонтираме. Те не го правят само защото искат да имат велосипед, с който да се придвижват. Когато видят как старото им колело е превърнато в ново и отново може да се кара, това ги прави наистина щастливи.

Велосипедната мания в Буенос Айрес се заражда преди няколко години, когато по улиците са изградени километри велосипедни алеи. След това се появяват паркинги, кафенета, барове за велосипедисти и разбира се - работилници за поправка и продажба на части.

Сантяго Оливер, реставратор на велосипеди: О, да наистина имаме много работа, не се оплакваме.

Велосипедите в Буенос Айрес са много повече от средство за придвижване. Те са начин за себеизразяване на колоездачите, за показване на тяхната идентичност. Ето защо велосипедите в аржентската столица имат не само история, но и стил.

Гиермо Гамбета, реставратор на велосипеди: Наистина настъпи промяна, хората започнаха да ценят повече продуктите, аржентинските продукти. Започват да избягват да купуват вносни стоки - вече не съществува схващането, че щом е внос, това задължително означава по-добро качество. Те търсят начин да се гордеят с това, което имат и да го ремонтират. Затова велосипедите, които поправяме тук, имат такава голяма стойност.

Така старите велосипеди - доскоро ненужна част от миналото заживяват нов живот. Връщат усещането на собствениците си за отминалите дни и създават нова общност в Буенос Айрес - със собствени ценности. Новата-стара велосипедна мания завладява все повече хора и пространство в аржентинската столица.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 22 юли 2014: Старите велосипеди отново на мода
"Зелена светлина" - 22.07.2014

РЕКЛАМА