РЕКЛАМА


Те се завръщат. С нова мисия и цвят. Прословутите английски телефонни кабини стават зелени, имат соларни панели и зареждат мобилни телефони. Съдбата им беше отредила по-кратък живот. След появата на  мобилните телефони, функциите на телефонните кабини започнаха да се изчерпват. Двама студенти от Лондонското училище по икономика обаче решиха да им вдъхнат нов живот.

Карол Крестън: "Мобилните телефони стават все по-мощни, приложенията все по-сложни. През последните години апаратите отново са големи, но батериите не са усъвършенствани."

Така потърсихме решение на проблема в соларните телефонни кабини. Както повечето добри идеи и тази се появила случайно.

Карол Крестън: "Идеята ми хрумна, докато се прибирах вкъщи. Минах покрай телефонната кабина пред дома ми и си помисилих, че има още 8 хиляди такива. Тогава се замислих не могат ли тези кабини да бъдат превърнати в

нещо полезно."

Създателите на соларните  кабини се надяват, че те ще бъдат използвани, колкото и старите. Само че с ново приложение – за зареждане на мобилни телефони. Засега за десетина минути се зареждат около 20 процента от батерията, но скоро времето ще бъде съкратено.

Харолд Крестън:  "Проучваме суперкондензатори, разработени в Тел Авив. Те позволяват голямо количество енергия да премине бързо в батерията. Тя ще се зарежда за 20 секунди."

Именно такива кондензатори искаме да използваме за соларните кабини. Те със сигурност ще подобрят ефективността, защото хората ще отделят не повече от 30 секунди, за да заредят телофона си.  Зареждането в соларните кабини е безплатно. Средствата за поддръжка се осигуряват от реклами, които се излъчват на екран в кабината.

Кърсти Кени: "Искахме това да е безплатна услуга, да направим нещо полезно за хората. Наистина се надявам, че соларните кабини ще преобърнат мисленето на хората, ще ги накарат да осъзнаят, че нещо може да функционира напълно независимо от електропреносната мрежа и в същото време върши полезна работа."

Хубавото е, че мисленето на все повече хора вече е обърнато в правилната посока. Тази, която води към по-умни градове, сгради, улици, транспорт... и въобще към по-добре осмислени пространства.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина – 21 октомври 2014: Соларни телефонни кабини
"Зелена светлина" - 21.10.2014

РЕКЛАМА