РЕКЛАМА


Вземете морска вода с живи организми, добавете въглероден диоксид, изчакайте киселинността на водата да се покачи и... ще видите бъдещето. Това не е магия. Така че не се нуждаете от заклинания, за да разберете какво ще се случи с океана след 50-100 години. Достатъчен е и експериментът, с който са се захванали учени от Австралия. Те ще надникнат в бъдещето с помощта на кутия, поставена под леда на Антарктида.

"Ще вземем морска вода, ще добавим въглероден диоксид, така ще променим киселинността, след това ще инжектираме тази смес в кутията", обясни Бил Киркууд.

Целта на изследователите е да разберат какво ще се случи с живите организми в океана след няколко десетилетия. За експеримента те ще използват прогнозните стойности за отделения в атмосферата въглероден диоксид и нивата на киселинност на океаните след 40 години.

"Опитваме се да създадем бъдещия океан, искаме да видим какво ще се случи", добави Дона Робъртс от Центъра за изследване на климата, Австралия.

Но това, което ще видят, със сигурност няма да им хареса. Прогнозите им показват, че ледените полярни води ще поглъщат повече въглероден диоксид, а това означава, че в тях киселинността ще е по-висока.

"Ще пробием няколко дупки в леда, така ще успеем да създадем добри условия за работа под ледената повърхност. Така ще можем да "пренесем" и цялото оборудване", обясни изследователят Глен Йонстоун.

Така учените ще успеят да променят нивото на въглероден диоксид без да променят светлината и хранителните условия в естествената среда.

Какво означава да се промени нивото на киселинност в океана? Накратко - смърт за много организми.

"В открития океан има малки охлювчета с черупка. Всъщност тези малки охлювчета поддържат хранителната верига в целия Южен океан. Но повишената киселинност буквално топи черупките на тези охлювчета. Тя изтънява бавно и те постепенно загиват.", коментира Дона Робъртс.

Според разработения от австралийските учени климатичен модел, в резултат на покачването на въглеродния диоксид в атмосферата, киселинността в Южния Океан ще достигне критични нива още през 2040 година. На много места по света този процес вече се случва. Съединението, което бавно, но сигурно превръща океанската вода в газирана, вече е факт. Формулата е напуснала лабораториите и от дейността на хората зависи тя да се върне пак там.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 20 януари 2014: Съединението, което превръща океанската вода в газирана
"Зелена светлина" - 20.01.2014

РЕКЛАМА