РЕКЛАМА


Всяка секунда в света се произвеждат и продават средно по шест и половина автомобила. Годишно по повърхността на планетата се появяват близо 695 хиляди километра нови пътища. Което прави по хиляда и 900 километра нов асфалт на ден. До 2050-та година се предвиждат още 25 милиона километра шосета и магистрали. Асфалтови ленти с дължина 600 пъти колкото обиколката на Земята.

Градовете се задъхват - не само от движещите се коли, но и от спрелите. Паркоместата отнемат все по-големи пространства, настъпват всеки ден и неумолимо стесняват възможностите за отмора, игра, приятен разговор или забавление.

Място за отстъпление почти не е останало. Така че е време за настъпление. Към паркингите, които могат да се превърнат в какво ли не. Поне за ден. Parking day. Инициативата печели все повече привърженици по света. В София се провежда за четвърти път. Днес - денят, в който граждани, артисти, активисти, организации и бизнес си партнират, за да преобразят очертаните паркоместа във временни публични пространства.

Варене на лютеница, полезни упражнения, засаждане на цвете, места за отдих, безплатна домашна лимонада, подправена с качествен джаз, инсталация от син слон с червен балон плюс намигване към Малкия принц, работилница, в която децата ще могат да оцветяват илюстрации, пространство за четене и презентация на книги, мобилна културно-информационна спирка в двуетажен автобус с висяща градина на улица "Бенковски", неизменното напомняне, че пешеходците и велосипедистите са с предимство в съвременната градска среда. Това са само част от атракциите, в които жителите и гостите на София могат да се включат днес - така, както го прави всяка година и екипът на рубриката "Зелена светлина". С желанието Parking Day да не е само за ден. И от атракция да се превърне в ежедневие.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 19 септември 2014: Park(ing) day 2014
"Зелена светлина" - 19.09.2014

РЕКЛАМА