РЕКЛАМА


Никнат като гъби след дъжд. Защото са именно гъби след дъжд. Пороите и наводненията дойдоха в повече на Балканите през последните месеци. Само че с тях дойде и обилната влага – рай за гъбите. Сега те са в изобилие. Особено край Власина, 68-километровата река, захранвана от езерото Власина в югоизточна Сърбия. Само за месец в района е поникнало цяло състояние. Така вижда нещата Лидия Аршич, която е сред местните познавачи на гъби. Девет от десетте най-разпространени вида гъби се срещат край бреговете на Власина.

Лидия има разрешително за събиране на ядливите видове. Доказала се е като опитен познавач и сега се радва на обилната реколта.

Лидия Аршич: "Гъбите си имат нещо като собствен календар. Той се състои от цикли – периоди, които се повтарят от година на година. Един е добър, после идва по-слаб период, а третият е съвсем слаб. Сега сме в добър период."

В района на река Власина събирането на гъби е позволено само на хора със специално издаден документ. Не само за да не се нанасят излишни щети на природата, но и поради факта, че много от тези гъби попадат на пазара или се продават стерилизирани в магазинната мрежа.

Лидия Аршич: "Трябва да внимавате с неядливите гъби, особено с Amanitamuscaria, известна като червена мухоморка. Тези гъби са червени с бели точки и приличат точно на гъбите от детските приказки. Те не бива да се берат. Старите гъби също не бива да се берат."

Що се отнася до мухоморката, тя все пак си има приложение. Оттам е дошло и популярното й име. Мляко, смесено с парчета от шапката й, се използва като отрова за насекоми. Самата гъба е слабо отровна и погрешка или нарочно приета от хора предизвиква халюцинации. Е, и прилично натравяне. Да се върнем обаче на ядливите гъби и Лидия Аршич, която ги познава добре. Дотолкова, че да превърне събирането и приготвянето им от хоби в собствен

бизнес и основен източник на доходи. Съдейки по дома й – не лош източник. Когато реколтата от гъби е слаба, стопанката на спретнатата къща допълва доходите си с продажба на буркани със сладко от горски плодове. Сега обаче ядливите гъби са в изобилие. И - ето го резултата по рафтовете в мазето. Продукция, която със сигурност ще намери клиенти сред изтънчените гастрономи. А щом става дума за вкуснотии, пресните гъби се нареждат също на подобаващо място в менюто. Онова, което е особено вкусно, след като сам си набрал необходимите продукти и сам си ги сготвил...

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 20 октомври 2014: За гъби
"Зелена светлина" - 20.10.2014

РЕКЛАМА