РЕКЛАМА


Създай изкуство от отпадъци. Така ще промениш себе си, но и светът около теб. В това са убедени няколко млади тайванци, които с помощта на 3d принтер превръщат пластмасовите отпадъци в красиви и полезни предмети. Изповядват идеите на субкултурата „Направи си сам". И се придържат към основния й принцип: „Мисли глобално, действай локално". Вярват, че всичко остаряло и непотребно може да заживее нов живот.

Кам Кай-Ю, изобретател: "Хората ни дават използвани пластмасови чаши, които са навсякъде в Тайван. С тази машина ние рециклираме чашите и се получава ето това. А и по този начин успяваме да убедим хората, че с 3d принтер можем да превърнем отпадъците в нещо полезно, ценно."

Като повечето добри идеи в субкултурата „Направи си сам" и тази се появила в гараж. Кам и неговите приятели експерементирали докъде се простират възможностите на 3d принтера. И след като се убедили, че машината превръща дори отпадъците в красиви предмети, решили, че могат да изчистят улиците на Тайпе от пластмасовите отпадъци. Прикрепили принтера и компютър към велосипед и започнали да обикалят града.

Пластмасовите отпадъци първо се нарязват на ленти, а след това се пресират.Принтирането на новите предмети отнема няколко часа, но чакането не изнервя никого дори в забързания град Тайпе. Получените продукти тайванските майстори раздават безплатно.

Ю Те-Юан: "В Тайван изплозваме толкова много пластмасови бутилки. Има толкова много отпадъци, хората изхвърлят пластмасовите отпадъци навсякъде. Не ги рециклират. И така се получава, че постоянно се произвеждат бутилки, а след това хората ги изхвърлят, а това замърсява природата. Това е загуба на ресурс."

Автори: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 20 май 2014: Новите технологии и субкултурата "Направи си сам"
"Зелена светлина" - 02.06.2014

РЕКЛАМА