РЕКЛАМА


В началото на декември настъпи лятото в Южното полукълбо. С него беше открит и лова на китове. Поне за Япония. По план тази година Страната на изгряващото слънце има право да убие 1035 кита. С научна цел, както обяснява правителството в Токио.

Японските кораби отплаваха тайно към Антарктическия океан. Заминаването им вече не се огласява, за да не бъде осуетено. Защитниците на китове, обаче, не се отказват от мисията си. Те са наясно, че и тази година ще се водят морски битки между хората, за да бъдат спасени поне част от китовете под прицел. Абсурдните сражения се случват от 9 години насам. Защитниците на китове също се отправиха към Антарктическия океан, по-подговени отвсякога. Срещу японския китоловен флот ще се изправят 3 кораба, 6 катера, един хеликоптер и над 100 души екипаж от над 24 държави.

"Единственото нещо, което стои между японската флотилия и китовете, сме ние. С всяка година, през изминалите 10, ние ставахме все по-силни и силни. И тази година ние разполагаме с флотилия, която може да се противопостави на японските китоловци", казва Сидхарт Шахраврти, капитан на кораба "Стив Ъруин".

За последните 9 години членовете на "Сий Шепърд" са спасили над 4, 500 кита. Миналата година природозащитниците успяха да попречат на японските китоловци и те не изпълниха квотата си за улов. Убиха само 103 кита, вместо предвидените 1000.

"Китовете са толкова застрашени, колкото и тигрите. Но никой няма да допусне ловец да се разхожда в национален парк и да стреля по тигър. А защо допускаме това да се случи с китовете. И двата вида са застрашени и ние трябваме да ги защитим по един и същи начин", коментира Сидхарт Шахраврти.

Търговският улов на китове е забранен от 1986-та година, но остава разрешен за научни цели и изследвания. Именно от това се възползва Япония. Независимо от обясненията на правителството в Токио, природозащитниците са убедени, че японските китоловци нарушават международните закони за улов на китове и че месото стига до ресторантите. Австралия дори даде на съд Япония. Но решението все още се бави. Ето защо защитниците на китовете могат само да се надяват тазгодишният ловен сезон да не

бъде успешен. А доброволците на "Сий Шепърд" обещават да направят възможното и дори невъзможното, за да попречат на китоловната дейност.

Автор: Милен Атанасов

Зелена светлина - 20 декември 2013: Китоловният сезон - открит
"Зелена светлина" - 20.12.2013

РЕКЛАМА