РЕКЛАМА


Високо, високо. Над нещата. Над скалните зъбери. Над пропастите. Далеч от ежедневието. От злободневния ритъм, от трафика, от обичайните звуци и еднакви гледки. Добре известна истина е, че планините прочистват човешките сетива. Затова и хората се стремят към високото, към върховете, където се чувстват по-близо до съвършенството и свалят от плещите си товара на дребнавостите.

Само че средностатистическите туристи трудно могат да достигнат там, където стъпва кракът на добре тренираните алпинисти. А на всички им се иска да усетят спиращия дъха момент, когато отгоре е само небето а отдолу - преодолените страхове. Преодолени не с мощни коли, с летящи машини или с модерни лифтове, а със собствени сили. Този подход към екстремното изживяване на планинската красота набира популярност в Алпите. С добре премерен риск и известна доза лични усилия резултатът е повече от положителен.

"Сигурно известна доза лудост витае около нас. Но всъщност, когато реализираме лудите си идеи, ние сме много внимателни", споделя Жулиен Мио.

Така и трябва, щом се озовете върху въже с дебелина два сантиметра и половина над 240-метрова бездна. Според опиталите, определено си струвал

"Хубаво е човек да се поуплаши. След като бъде завладян от емоцията, човек се справя с нея. Сега се чувствам страхотно", казва Танкред Меле.

За онези, които искат да изпитат нещо подобно, но с по-малко усилия, върховете също са достъпни. Поне този в Шамони. На 3842 метра надморска височина вече е инсталирана прозрачна кабина, която хем не разваля

пейзажа, хем позволява на туристите да му се насладят по уникален начин. Почти увиснали във въздуха.

Изкачването до и влизането в прозрачната кабина също е свързано с преодоляване на много страхове и предразсъдъци. Туристите все пак са наясно, че съоръжението е непоклатимо. То издържа на ветрове със скорост 220 километра в час и на температурни амплитуди в рамките на 60 градуса.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 2 януари 2014: Високо над скалните зъбери
"Зелена светлина" - 02.01.2014

РЕКЛАМА