РЕКЛАМА


Класическа музика и приглушена светлина. Това не е стая за медитация, а зеленчукова градина. Тук пестицидите са забранени. Не се допускат и външи хора. Градинарите контролират всичко. Те определят колко светлина да получат растенията, с колко вода да бъдат напоени и в каква атмосфера да растат.  Не, това не е футуристичен проект, а напълно реална ферма. Намира се в една от индустрилните зони на Сингапур и за по-малко от година е снабдила ресторантите в страната с над 3,6 тона пресни зеленчуци.

Алфред Там: "Нашата ферма е в затворено помещение, така имаме възможност да контролираме температурата, влажността и въглеродния диоксид. И, разбира се, много други процеси, включително и светлината. Нашите LED светлини са конструирани така, че да симулират два от седем слънчеви лъча, които са необходими за извършването на фотосинтеза. Ние изчисляваме и контролираме влажността на почвата, киселиността при различните процеси. Водата преминава през система за филтриране, за да получим най-добрите

условия за нашите растения."

Вземете всички тези нови технолгии, съчетайте ги с приятна музика и постоянни грижи и след 35 дни ще получите прясна салата и репички.

Алфред Там: "Всички тези техники ни позволяват да намалим почти наполовина времето за отглеждане на растения в сравнение с традиционното фермерство."

Целта на градинарите-лаборанти е времето на производство да бъде намалено до 28 дни. В градината се отглеждат 10 вида зеленчуци. През следващите години обаче там ще растат над 30 вида, защото амбицията на градинарите е до 2017-та година затворената ферма да произвежда 5 процента от зеленчуците в страната. Мотивът им е разбираем.

Хидеки Баба: "Тези зеленчуци са почти наполовина по-евтини от вносните. При вносните продукти цената е висока заради транспорта."

А що се отнася до вкуса - той е много по-добър от вкуса на зеленчуците, които са транспортирани от хиляди километри. Поне така твърдят хората, опитали храната от затворената зеленчукова градина.

Триша Тан: "Аз не съм почитател на зеленчуците, но когато опитах тези, те са много свежи, хрупкави и дори имат леко сладък вкус. Наистина са много свежи."

Джулия Тан: "Обикновено не усещам вкуса на салатата. Но тук той наистина се усеща. Храната е много свежа."

Пресни зеленчуци трудно могат да бъдат открити в Сингапур - една от най-гъсто населените държави в света. Там място за зеленчукови градини няма. По тази причина 90 процента от селсктопанските продукти са внос. Плодове и зеленчуци, отдавна загубили вкуса си някъде по дългия път от чужбина.

Зелена светлина - 2 септември 2014: Затворена зеленчукова градина
"Зелена светлина" - 02.09.2014

РЕКЛАМА