РЕКЛАМА


Няма нищо случайно в това, че слънцето изгрява всеки ден, пръска светлина и топлина по земята, а после гастролира за една нощ от другата страна на кълбото. След милиарди и милиарди повторения, хората са на път да разберат посланието през деня слънчевата енергия да се улавя и да се складира през нощта.

Тук идват и проблемите с липсата на постоянно греене и със скъпата технология за съхранение. Една израелска компания изглежда е намерила начин да се справи и с двете пречки.

"Ключът е в складирането. Нашата технология ще свали цените до тези от изкопаеми източници и ще осигури непрекъснат поток от енергия. Това е големият ни пробив", казва Ави Бренмилър, изпълнителен директор на компания за добив на слънчева енергия.

Системата изглежда позната. Разположена е на 15 акра в пустинята Негев. Редици от параболични огледала, които пренасочват слънчевите лъчи към парна турбина и я загряват. Задвижването й генерира електричество. Под земята е още по-интересно. Там част от слънчевата енергия се складира в съоръжение, което работи без слънчева светлина.

"Първо насочваме слънчевата енергия към приемник с определен носител. Този носител се загрява до 500 градуса, а после се придвижва към друг подземен склад, загрява го и създава поток, който на свой ред задвижва турбината", обяснява Бренмилър.

Компанията засега не разкрива точния състав на носителя на топлина, но го описва като нещо подобно на цимент. Опитът сочи, че тази система има висок коефициент на полезно действие. Загубите на складираната енергия са едва пет процента за денонощие.

Някогашният съветник на Световната банка и специалист по енергия от възобновяеми източници Амит Мор е повече от впечатлен.

"Тук се получава електричество от концентрирана слънчева енергия. Не ми е известно друга технология по света да добива електричество на толкова ниска цена", коментира той.

Централата в Негев с капацитет мегават и половина вече е включена към израелската електропреносна мрежа. Плановете на Ави Бренмилър са за изграждане на множество подобни централи по крайбрежието, които един ден да се наложат не като помощен, а като основен енергиен източник.

Зелена светлина - 2 октомври 2014: Складиране на слънчева енергия
"Зелена светлина" - 02.10.2014

РЕКЛАМА