РЕКЛАМА


Бразилският футбол се нуждае от нов заряд. От повече бързина, от свежи сили и допълнителна енергия. Коментарите в този дух бяха логични след последния Мондиал. Но едва ли някой би ги възприел като нещо повече от спортни клишета.

До този момент, в който бразилската страст към футбола започна да ражда светлина. Съвсем буквално. Науката, спортът и новите технологии се обединиха във вдъхновяващ експеримент. Той пък се проведе в Моро ди Минейра - един от най-бедните квартали на Рио де Жанейро. Под зелената настилка на игрището тук са поставени 200 плочи, които преобразуват енергията от движенията на футболистите в електричество. Резултатът е светещи прожектори.

"Когато бях дете, възрастните казваха, че футболът ще държи децата настрани от наркотиците, от лошите неща, че той е добър за тяхното здраве, за всичко. Сега, този проект ще насърчи децата да се занимават с наука, защото това е нещо, в което те участват. И колкото повече играят, толкова повече енергия произвеждат", разказа футболната легенда Пеле.

Именно това е формулата за успех - колкото повече игра, толкова повече светлина. Настилката е британско изобретение и вече е намерила приложение в училища, на детски площадки, в търговски центрове. За първи път кинетични плочки се поставят на футболно игрище. Мястото е избрано неслучайно. Моро ди Минейра оглавява класацията на престъпленията в Бразилия. Целта е децата от фавелата да бъдат откъснати от престъпния свят чрез любимото им занимание - футбола, за да се подобри поне малко качеството на живота в този беден квартал, а и за да се промени отношението на хората към енергията.

Освен от плочите, снабдени с преобразуватели, игрището се зарежда и с помощта на слънчеви панели. Получената енергия е достатъчна, за да светят прожекторите по цяла нощ. Кралят на футбола е убеден в успеха на проекта, защото децата от Моро ди Минейра не спират да произвеждат електричество.

"Вярвам в бразилския футбол", заяви Пеле.

Сега амбицията на жителите на Моро ди Минейра е да започнат да произвеждат електричество и от друго любимо за тях занимание - танците, с поставянето на  подобна настилка в съседната на игрището школа по самба.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 18 септември 2014: Футболно игрище произвежда енергия
"Зелена светлина" - 18.09.2014

РЕКЛАМА