РЕКЛАМА


Бяхме свикнали да се появяват на трапезата ни по Коледа и Нова година. После опашките, които ги превръщаха в дефицитна стока, секнаха. Бананите се настаниха всесезонно по магазините у нас. Но сега рискуваме да ги изгубим от менюто си. Заради една уж нищо и никаква гъбична инфекция. Тя се среща в Азия, Австралия, Йордания и Мозамбик. Според експертите, въпрос на време е заразата да се разпространи в Латинска Америка, където се отглеждат 80 процента от бананите в световен мащаб. Гъбичката може да се окаже унищожителна за широко разпространения плод.

Едва забележимата опасност изправи Коста Рика пред „национално бедствие”. Гъбичната инфекция може да унищожи най-голямата им износна стока. Епидемията се разпростира много бързо и вече се среща в плантации с обща площ от 24 хиляди хектара.

"Гъбичките изсмукват хранителните сокове от растението, от стеблото, от листата. Много лесно може да достигне и плода. Унищожава го, в резултат на което върху него се появяват кафяви петна. Някои експерти виждат причината за появата на гъбичките в климатичните изменения, покачването на температурата, промяната на дъждовните цикли", обясни Ерик Боланос.

"В момента инфекцията се разпространява почти навсякъде, където се отглеждат банани. Заразата тръгна от малка плантация, но бързо завладя големи площи. Според нашите изчисления, износът на банани ще намалее с около 20 процента. Това не е първият случай, когато инфекция унищожава сорт банан. През 50-те години на миналия век подобна епидемия води до унищожаването на Гро Мишел – много по-вкусен от сега разпространените масови сортове. Оттогава вкусът му е останал в историята", допълни Магда Гонзалес.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина - 18 декември 2013: Гъбична инфекция може да унищожи бананите
"Зелена светлина" - 18.12.2013

РЕКЛАМА