РЕКЛАМА


Изглежда познат. Защото е нова, подобрена версия на предишния модел. Самолетът, задвижван само и единствено от слънчева енергия. Солар импулс 2. С дължина на крилете колкото на Боинг 747. И с тегло колкото лек автомобил.

"Самолетът е пример за енергийна ефективност, за това как да се пести енергия и за"това, че енергията от слънцето е достатъчна да се движи самолетът през деня и през нощта. Ние разполагаме с най-добрите електрически мотори, най-добрите батерии и с възможно най-леката конструкция", казва Бертран Пикар, изследовател и пилот.

С новото оборудване Солар импулс 2 ще се впусне в пълна обиколка на света. За 120 часа. Без прекъсване. Полетът е планиран за 2015-та година, но подготовката е в разгара си.

"Опитваме се да тренираме на симулатори, но все още има много въпроси, които чакат отговори. Когато отпътуваме от китайското крайбрежие, няма да знаем какво ще е времето от другата страна на океана. Така че пред нас стоят още много неизвестни", пояснява Андре Боршбер, изследовател и пилот.

По план околоземното пътуване трябва да продължи 5 денонощия. Време, пилотът ще прекара в кабина с размери колкото купето на Миникупър.

"Има много възможности за приспособяване към това дълго пътуване. За да се намали напрежението в гърба, позицията на седалката може да се променя. Пилотът може да си вдига и краката", казва Андре.

Под седалката са монтирани уред за катапултиране и ... тоалетната.

"А, това е тоалетната. Част от седалката може да бъде повдигната. ... Банята се ползва лесно", допълва Андре.

Малки неудобства и лишения в името на една голяма идея.

"Много е важно всеки да разбере, че нашата цел със Слънчев импулс не е да превозваме пътници, а да "пренасяме" послания", обяснява  Бертран.

Посланията са за възможностите и решенията, които съчетават улова и използването на слънчева енергия. И това е само началото. Пикар и Боршбер гледат още по-далеч. Там, докъдето стигат мечтите и волята на хората за по-чист и смислен свят.

Автори: Милен Атанасов и Биляна Бонева

Зелена светлина - 17 юли 2014: Солар импулс 2
"Зелена светлина" - 17.07.2014

РЕКЛАМА