РЕКЛАМА


9 пъти може да бъде обвита Земята с изхвърлената за година опаковъчна хартия от коледните и новогодишни празници. Само във Великобритания подаръците се увиват в 220 000 мили хартия. Именно там се зародила и идеята, която е на път да сложи край на тази порочна традиция. Млади предприемачи решиха, че отпадъците могат да бъдат полезни и дори да вдъхват живот. В буквалния смисъл. Те създадоха опаковъчна хартия, от която могат да се развият растения. Нарекоха я „райската хартия”.

"Ние успяхме да създадедем амбалажна хартия, от която могат да израстват растения. Необходимо е само да бъде поставена в почвата и от нея ще покарат моркови,броколи, люти чушки, лук, домати", разказва Ник Вениъс.

Е, необходими са и малко грижи. Но почти сигурно е, че напролет хартията ще роди зеленчуци. Това е като подарък в подаръка, обясняват създателите.

Материалите са напълно екологични.Биоразградимата хартия е направена от 7слоя, които са закрепени един към друг без да се използва лепило.

"На всеки лист хартия има 700 семена. Това е много голямо количество. Естествено, не е необходимо целият лист да бъде използван наведнъж. Но идеята е, че когато изхвърлите тази хартия, от нея могат да израснат, например, 700 моркова или пък броколи", пояснява Ник.

Върху най-горния слой са обозначени зеленчуците, които би трябвало да покарат от хартията. За изображенията са използвани естествени бои, така че в почвата не попадат никакви вредни вещества. Процесът на изработване на тази опаковъчна хартия, обаче, е доста сложен.

"Не можем да принтираме върху хартията заради семената. Машините ще ги смачкат. Така че след като семената бъдат поставени, ние трябва ръчно да прибавим следващия слой хартия", подчертава Фил Мъркър, изпълнителен директор.

Освен зеленчуци, от следващата година опаковъчна хартия ще се предлага и със семена за плодове, цветя и билки.

"На този етап тази хартия не може да бъде произвеждана масово. Но можем да създадем машини, които да ускорят процеса", разяснява Фил Мъркър.

Ще минат доста празници преди райската хартия да стане достоен конкурент на стандартните опаковки. Един ден, обаче, ще стане и това. А дотогава има специализирани контейнери за разделно събиране и преработка на хартиени отпадъци.

Зелена светлина - 17 декември 2013: Райска хартия
"Зелена светлина" - 17.12.2013

РЕКЛАМА