РЕКЛАМА


Велосипед, защитен от кражби. Мечтата на всеки, който паркира колелото си, без да е сигурен, че ще го намери там, където го е оставил. След няколко откраднати велосипеда, трима чилийски студенти намерили начин да затруднят на почти сто процента всеки, който посегне на колелото им.

"Знаете ли, вече ми откраднаха два велосипеда. Мислех, че заключващите устройства са сигурни, но се оказа, че не е така. Крадците ги бяха счупили. Открих ги захвърлени на земята", разказа Андрес Роя.

Вместо да създават устройства, които биха забавили крадците, чилийците решили да направят велосипед, който се самозаключва.

"Трябва само да отворите ето тук, разделяте частите, след това закрепяте колелото към дърво, ограда или велосипедна стойка със седалката. Кръстосвате двете части и ги заключвате една към друга", обясни Кристобар Кабело.

Процесът отнема само 20 секунди. Създателите на велосипеда твърдят, че е и отключването отнема същото време.

"Ако крадците се опитат да откраднат велосипеда, те трябва да го счупят. А когато го счупят, дори и да успеят да го сглобят, рамката вече няма да е достатъчно здрава. Ще се разпадне", каза Кристобал.

Засега има само един такъв велосипед. Чилийските студенти усъвършенстват разработката си. Следващото предизвикателство, с което трябва да се справят, е използването на ключ. Възнамеряват да го заменят с код от смартфон.

"Целта ни беше да предпазим велосипедите от кражби. Но също и да запазим дизайна на велосипеда. Не искаме хората, които карат колело, да носят тежки устройства за заключване. Това определено не е удобно. Искаме нашата технология да може да се прилага при всички видове велосипеди - електрически, със или без скорости, с кошници", каза Андрес.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 16 септември 2014: Самозаключващ се велосипед
"Зелена светлина" - 16.09.2014

РЕКЛАМА