РЕКЛАМА


Не е котлон. Напомня за великия чушкопек, но не е и това. Уредът все пак служи за затопляне. С малко сръчност и съобразителност, в него могат дори да се приготвят ястия. Добре де, нека го наречем условно "мултифункционално гърненце", чието най-впечатляващо свойство е да се затопля само, без да контактува с електрическата мрежа.

"Не трябва да се притеснявате за какъвто и да било ток. Няма да се налага и да плащате сметки за електричество. Уредът сам произвежда енергия", обясни изобредателят му Ашли Де Гармо.

Тайната е в магнитите. Или в електромагнитната честота, която преминава през проводим материал и образува топлина. Методът вече се използва при някои уреди за подгряване и готвене. Само че вместо електричество, подавано по кабел, тук се използват магнити, които бързо променят поляритета си, за да създадат същата електромагнитна честота.

"Моделът е опростен. Трябва само да завъртите нещо и компонентите вътре трудно могат да се развалят. Щом бъде нагласен точно, уредът става много сигурен. Това е интересното", добави Де Гармо.

Дизайнерите са създали два модела - съд и диск, за да покажат потенциала на магнитите като енергийни източници за получаване на топлина. И към двата уреда са прикрепени въженца за задвижване на магнитния механизъм. Според Де Гармо уредът може да се използва във всяка стая, където има достатъчно място да бъде поставен и да се издърпа връвчицата.

"Щом веднъж го притежавате, можете да произвеждате безплатна енергия. Знаете ли, всъщност това е най-приятното усещане. Хората получават уред и оттам-нататък се чувстват по-малко зависими от доставките на енергия", коментира изобретателят.

Самозагряващият се уред за готвене беше показан като част от изложба в Кралския колеж по изкуство в Лондон. Експозицията беше посветена на уреди от бита, които отговарят в голяма степен на съвременните критерии за устойчивост.

Зелена светлина – 16 октомври 2014: Котлон с автономно магнитно затопляне
"Зелена светлина" - 16.10.2014

РЕКЛАМА