РЕКЛАМА


Наясно ли са хората, че по студените земи на Антарктида виреят 7 ядливи растения? А че в пустинята на Австралия има растителни видове, които не само издържат на непоносимата жега, но стават за ядене и съдържат 100 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове?

Откакто хората престанаха да спорят как е възникнал животът на Земята, те решиха, че всичко е в божиите ръце и почти не обръщат внимание на онова, което се случва около тях. Думи, които напомнят за проповед. Неслучайно. Стилът на изказване е разработен от Брус Френч, агроном от Тасмания. Вместо по научни симпозиуми, той предпочита да говори в църкви. Надеждата му е да накара хората отново да потърсят великите тайни на природата.

vlcsnap-2013-12-13-20h52m42s167Френч е открил 25 хиляди такива. Всички те фигурират в списъка му с ядливи растения. Започнал да го попълва преди 4 десетилетия, докато живеел в Папуа Нова Гвинея. Искал да направи нещо при вида на гладуващите хора там.

"Знаете ли, че на всеки 6 до 8 секунди от недохранване умира по едно дете в света", казва Брус Френч.

Хората в селата на Папуа Нова Гвинея масово страдали от недохранване. Най-странното било, че те били заобиколени от ядливи растения, но не се хранели с тях. Не защото не ги познавали, а защото били привикнали да ядат само определени видове растения.

vlcsnap-2013-12-13-20h53m02s108Тогава Френч решил да изготви каталог на ядливите растения в Папуа Нова Гвинея. Списъкът, обаче, отдавна прехвърлил границите на островната държава и вече съдържа информация за растенията по целия свят. Каталогът е огромен и постоянно се попълва с нови открития.

"Само преди няколко минути открих още едно растение", споделя Френч.

Това, което прави той, може и да не реши световния проблем с прехраната, но може да помогне на милиони хора, особено в развиващите се страни.

vlcsnap-2013-12-13-20h53m08s183

"Трябва само да кликнете с мишката и ще можете да видите всички плодове, всичкия ядливи растения в Африка или където и да било", твърди агрономът.

Агрономът от Тасмания не мисли, че прави нещо изключително. Смята, че това е само началото. Всеки ден пред него се разкриват нови и нови възможности за превръщане на растителните дарове в храна. Кой казва, че великите открития са направени отдавна? За Френч те тепърва предстоят.

 

Автори: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 16 декември 2013: Брус Френч - откривателят на ядливи растения
"Зелена светлина" - 16.12.2013

РЕКЛАМА