РЕКЛАМА


Малка, кокетна и ефективна. С перфектни размери - два и половина метра дължина и тегло 400 килограма. Идеалният вариант не само за града, но и за места, където пътищата са се превърнали в реки. Да, тази кола може и да плува. Създадена е в Страната на изгряващото слънце. А основната й мисия е да бъде използвана в спасителни мисии при наводнения или други природни бедствия.

Електромобилът оглавява световната класация на най-малките 4-местни коли, захранвани с електричество. Пробегът на миниатюрното японско возило е 100 километра с едно зареждане на батериите. Управлението наподобява това на мотоциклета, като позволява на водача да контролира ускорението и спирането с ръка. Попадне ли във вода, малкият електромобил може да се превърне в същинска лодка и да се придвижва по повърхността в продължение на 24 часа. Плаването се осигурява от специален двигател.

Хидео Цурумаки, президент на автомобилна компания: "Бензиновите двигатели се нуждаят от запалване и тяга, за да започнат да работят. При електромобилите задвижването е възможно докато има електричество. Нашата първоначална идея беше да създадем автомобил, в който максимално да бъдат разгърнати възможностите на електромобила."

Тази идея се появява малко след унищожителното цунами през 2011-та година. Водната стихия поглъща дома на Цуруками. Апокалиптичните картини го карат да си обещае, че ще създаде превозно средство, с което хората ще могат да се спасят при подобни бедствия. Трябват му само три години, за да изпълни обещанието си. И по всичко личи, че е успял.

Пазарната цел на производителите е Тайланд, държава - често връхлитана от проливни дъждове. Предвиждат се продажби в Индонезия и в другите югоизточни страни от Азия. Има, обаче, и друга причина производителите да се насочат към този пазар.

Хидео Цурумаки: "Главната причина е, че японските коли се продават добре на югоизточния азиатски пазар. В Тайланд политиката за продажба на електрически коли е доста благоприятна. Има данъчни облекчения при покупката на електромобил до хиляда и 300 кубика. Очакваме добри продажби."

Прогнозите на производителите са още през първата година да продадат 5 000 коли. В европейски мащаб тази цифра е повече от впечатляваща, когато става дума за електромобили.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина – 15 юли 2014: Плаваща електрическа кола
"Зелена светлина" - 15.07.2014

РЕКЛАМА